Εισαγγελική έρευνα για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Εισαγγελική έρευνα για τον βανδαλισμό στην Αγία Σοφία

Σε «φυσιολογική φθορά» αποδίδει η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας την καταστροφή που προκλήθηκε στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «φυσιολογική φθορά» αποδίδει η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας την καταστροφή που προκλήθηκε στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπροσθέτως, πέρα από την εισαγγελική έρευνα ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο».

Σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων, η Αγία Σοφία προστατεύεται από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας σε σχέση με τη ζημιά. Πάντως στην ίδια ανακοίνωση παρουσιάζεται και το ζήτημα της φθοράς της Αγίας Σοφίας, καθώς «σε καθεστώς μουσείου δεχόταν 18.000 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40.000 με 45.000».

Η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων της Τουρκίας χαρακτηρίζει την καταστροφή που προκλήθηκε στην αυτοκρατορική πύλη «φυσιολογική φθορά».

Η αντιπρόεδρος του CHP, Γκαμζέ Ακους, αρμόδια για θέματα πολιτισμού και τέχνης, έφερε το θέμα στην ημερήσια διάταξη του κοινοβουλίου. «Η θύρα αυτή δεν είναι πόρτα στάβλου, είναι μια ιστορική πύλη 1.400 ετών. Καλώ τους εισαγγελείς να πράξουν το καθήκον τους», δήλωσε.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ συνεχίζει την έντονη ρητορική του εναντίον της Ελλάδας, καθώς υποστήριξε ότι «ενώ εμείς απλώνουμε το χέρι μας και προσπαθούμε να κάνουμε τη Μεσόγειο θάλασσα ειρήνης, αντιμετωπίζουμε τις παράνομες και προβοκατόρικες ενέργειες και πράξεις κάποιων Ελλήνων κυβερνητικών. Παρά τις εκκλήσεις μας για διάλογο, με κατάλληλο τρόπο και στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας και στο πεδίο και τη διπλωματία απαντάμε σε όλες τις άδικες και παράνομες ενέργειες της Ελλάδας».

Ο κ. Ακάρ ισχυρίστηκε πως στην Κύπρο η μόνη λύση είναι αυτή των δύο ανεξάρτητων, κυρίαρχων κρατών. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως η Τουρκία «έχει τη δύναμη, την ισχύ και τη θέληση να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Δεν επιτρέπουμε και δεν θα επιτρέψουμε να θιγούν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή