Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός παρασημοφόρησε διαπρεπείς Ελληνοαμερικανούς

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνοαμερικανική κοινότητα αποτελεί έναν ακλόνητο δεσμό που θα κρατά πάντα ενωμένες τις δύο χώρες μας, την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνοντας την ομιλία του στο Κογκρέσο. Και πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι ένας από τους λόγους που οι Ελληνες ενσωματώθηκαν στην Αμερική με τόση άνεση, είναι το γεγονός ότι οι αξίες της Αμερικής είναι ελληνικές αξίες».

Μετά την ομιλία στο Κογκρέσο ο κ. Μητσοτάκης σε δείπνο που οργανώθηκε προς τιμήν του από 11 οργανώσεις της ελληνικής διασποράς παρασημοφόρησε 12 Ελληνοαμερικανούς για τη σημαντική προσφορά τους στις ΗΠΑ αλλά και στην Ελλάδα.

Ισως το πιο ενθαρρυντικό πράγμα που συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι άνθρωποι οι οποίοι έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης αποφάσισαν να ξαναγυρίσουν, είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι ένιωσε συγκινημένος όταν μιλώντας στο Κογκρέσο σήκωσε το κεφάλι του στα θεωρεία και είδε τόσο πολλά μέλη της ομογένειας να παρακολουθούν περήφανα για την Ελλάδα. Σημείωσε ακόμη ότι η πρώτη αυτή παρασημοφόρηση είναι μόνο η αρχή, αφού υπάρχουν τόσο πολλοί ακόμη Ελληνοαμερικανοί που αξίζουν αναγνώρισης για την προσφορά τους.

Τα τιμώμενα πρόσωπα ήταν ο Εντι Ζεμενίδης, ο Γιώργος Μπεχράκης, ο Αγγελος Τσακόπουλος, η Μαρίνα Χατζοπούλου, ο πατέρας Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο δρ Γιώργος Παυλάκης, ο Κωνσταντίνος Μάνος, ο πρόεδρος των ΑΧΕΠΑ Τζίμι Κόκοτας, το μέλος του Κογκρέσου Γκας Μπιλιράκης, η δρ Κάθριν Φλέμινγκ, ο μεγιστάνας των ακινήτων Γιώργος Μάρκους και η γερουσιαστής Ολυμπία Σνόου.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-1

Γιώργος Μπεχράκης
Ο φιλάνθρωπος που προσφέρει υποτροφίες

Εξέχον μέλος της βιομηχανίας φαρμάκων. Με καταγωγή από τη Μάνη, γεννημένος από οικογένεια μεταναστών στην ιστορική κοινότητα του Λόουελ της Μασαχουσέτης, έχει διακριθεί για το σημαντικό φιλανθρωπικό του έργο. Προσφέρει υποτροφίες σε πολλούς Ελληνες φοιτητές που σπουδάζουν σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Υποστηρικτής της ελληνικής γλώσσας, είναι χορηγός της Ελληνικής Αμερικανικής Ακαδημίας, του μόνου ελληνικού σχολείου στη Νέα Αγγλία.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-2

Εντι Ζεμενίδης
Η «φωνή» της ομογένειας στα λόμπι

Δικηγόρος με σπουδές στη Βρετανία και στις ΗΠΑ (BA De Paul University, MA University of Essex, JD Georgetown University), άσκησε δικηγορία στο Σικάγο και είναι ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC). Ενας από τους πιο δραστήριους και αποτελεσματικούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Ελληνοαμερικανών. Εχει στενές σχέσεις με μέλη της αμερικανικής γραφειοκρατίας, του Κογκρέσου και των think tanks, ενισχύοντας σημαντικά την επιρροή του ελληνοαμερικανικού λόμπι.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-3

Μαρίνα Χατζοπούλου
Η ευεργέτις των ελληνικών startups

Πολυτάλαντη και πολύπλευρη η Μαρίνα Χατζοπούλου σπούδασε μαθηματικά και μουσική στο Brown University και στο ΜΙΤ. Ιδρυσε τη Ζ Corporation, μία από τις πρώτες εταιρείες εκτύπωσης 3D στις αρχές της δεκαετίας του ’90, και θεωρείται από τις πιο αναγνωρίσιμες επιχειρηματικές προσωπικότητες στον κόσμο. Εχει αφιερώσει πολλές από τις πολύτιμες ώρες της για να βοηθήσει ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενώ είναι ενεργή στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων στην Ελλάδα.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-4

Αγγελος Τσακόπουλος
Ο άνθρωπος που άλλαξε το Σακραμέντο

Εφυγε από την Αρκαδία 14 χρόνων για την Καλιφόρνια, όπου έπιασε δουλειά σε αγρόκτημα, προτού ιδρύσει μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες ανάπτυξης ακινήτων στο Σακραμέντο. Ο κ. Τσακόπουλος και η οικογένειά του δώρισαν εκτάσεις για την ανοικοδόμηση τριών εκκλησιών, τεσσάρων μεγάλων νοσοκομείων και ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου. Φίλος Αμερικανών προέδρων, γερουσιαστών και προέδρων Βουλής, είναι πατέρας της πρώτης γυναίκας αντικυβερνήτη της πολιτείας της Καλιφόρνιας, Ελένης Κουναλάκη.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-5

π. Αλέξανδρος Καρλούτσος*
Ο έμπιστος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Εχει υπηρετήσει με πίστη την Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αμερικής για σχεδόν 50 χρόνια, καλλιεργώντας με επιτυχία τις σχέσεις της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με την εκάστοτε αμερικανική κυβέρνηση. Εξ απορρήτων του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και από τους στενότερους συνεργάτες διαδοχικών Αρχιεπισκόπων Αμερικής, ο «πατέρας Αλεξ» χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην ελληνοαμερικανική κοινότητα. 

* Το παράσημο έλαβε εκ μέρους του ο γιος του Μιχάλης.

Αναγνώριση στην προσφορά της διασποράς-6

Γιώργος Παυλάκης 
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής

Με πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και διδακτορικό από το Syracuse University, o δρ Παυλάκης είναι ένας διεθνώς αναγνωρισμένος ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. Οι ανακαλύψεις του έχουν ενσωματωθεί σε διάφορα θεραπευτικά προϊόντα και σύγχρονα εμβόλια. Οι μελέτες του έχουν οδηγήσει σε περισσότερες από 250 δημοσιεύσεις και περισσότερες από 80 πατέντες. Είναι ιδιαίτερα ενεργός στην εκλαϊκευμένη διάδοση επιστημονικών πληροφοριών στους πολίτες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή