Ιράν: Νέα αντίδραση από το Λονδίνο – Καλεί την Τεχεράνη να απελευθερώσει τα δύο πλοία

Ιράν: Νέα αντίδραση από το Λονδίνο – Καλεί την Τεχεράνη να απελευθερώσει τα δύο πλοία

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την κατάσχεση των δύο ελληνικών πλοίων από τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν.

Η νέα ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών τονίζει: «Καταδικάζουμε έντονα την κατάσχεση δύο ελληνικών πλοίων στις 27 Μαΐου στον Κόλπο από τους Φρουρούς της Επανάστασης. Οι ενέργειες του Ιράν αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια της ναυτιλίας και παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της ελεύθερης ναυσιπλοΐας. Καλούμε το Ιράν να απελευθερώσει αμέσως το πλήρωμα και τα δύο πλοία».

Μπλίνκεν: Καταδικάζει έντονα τη βίαιη κατάληψη των δύο ελληνικών τάνκερ

Την έντονη καταδίκη των Ηνωμένων Πολιτειών για την κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ από το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν μετέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι το Ιράν πρέπει να απελευθερώσει αμέσως τόσο τα κατασχεθέντα πλοία όσο και τα φορτία και τα πληρώματά τους. Από την πλευρά του, ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι η συνεχιζόμενη παρενόχληση πλοίων από το Ιράν και η παρέμβαση στα δικαιώματα και στις ελευθερίες της ναυσιπλοΐας αποτελούν απειλή για την ασφάλεια στη θάλασσα και την παγκόσμια οικονομία.

Τέλος, η ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται δίπλα στην Ελλάδα, τον σύμμαχό μας κλειδί στο ΝΑΤΟ και εταίρο, απέναντι σε αυτή την αδικαιολόγητη κατάσχεση».

Σύσταση από το υπ. Ναυτιλίας

Χθες, το το υπουργείο Ναυτιλίας προέβη σε «έντονη σύσταση» προς τις ελληνικές πλοιοκτήτριες εταιρείες, να αποφεύγουν τα πλοία τους τα ύδατα αρμοδιότητας Ιράν, κατά τον διάπλου τους στον Περσικό κόλπο, στα στενά του Ορμούζ, και τον κόλπο του Ομάν.

«H επίθεση κατά των δύο υπό ελληνική σημαία πλοίων, συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κανόνων τους διεθνούς δικαίου και ισοδυναμεί με πειρατεία», δήλωσε χθες ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε το απόγευμα της Παρασκευής έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό πρέσβη στην Αθήνα. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή