ΥΠΕΞ για τουρκική προκλητικότητα: Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο

ΥΠΕΞ για τουρκική προκλητικότητα: Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπ. Εξωτερικών, η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο και συνεχίζει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα.

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα δεν παρασύρεται από την έξαρση της τουρκικής ρητορικής και των προκλητικών ενεργειών, αλλά αντιδρά πάντα με ψυχραιμία και δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο. Αυτό δήλωσε για τα ελληνοτουρκικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, προσθέτοντας ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να προστατεύει τα εθνικά της συμφέροντα.

Μιλώντας στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Ελλάδα, με την επιστολή την οποία έστειλε πρόσφατα στον γ.γ. του ΟΗΕ, με ξεκάθαρα νομικά επιχειρήματα αποδομεί ένα προς ένα τα επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς.

«Βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες μία αύξηση της τουρκικής ρητορικής σε αντίδραση των ενεργειών μας αυτών», σημείωσε και πρόσθεσε: «Η εξωτερική μας πολιτική βασίζεται πάνω σε συγκεκριμένες αξίες, αρχές, τον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας και πάνω σε αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε».

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε πως η Ελλάδα δεν απαντά ποτέ σε προσωπικό επίπεδο, μιλά πάντα για τις ενέργειες μιας χώρας και όχι για πρόσωπα, ενώ επεσήμανε ότι η χώρα μας επιθυμεί τον διάλογο με την Τουρκία αλλά στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

«Απαντάμε με σύνεση και ψυχραιμία στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και παράλληλα ενημερώνουμε και τους ομολόγους μας και τους συμμάχους μας για όλα αυτά», υπογράμμισε.

Για τα ελληνικά πλοία στο Ιράν

Για την κατάληψη των πλοίων στο Ιράν, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι το υπουργείο έχει προβεί σε όλες τις ενέργειες σε διπλωματικό επίπεδο: «Έγινε έντονο διάβημα στον Ιρανό πρέσβη, στην ευρωπαϊκή υπηρεσία εξωτερικής δράσης και παράλληλα σε στενή συνεργασία και συντονισμό με το υπουργείο Ναυτιλίας και στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοϊας, τον ΙΜΟ».

Επίσης, υπενθύμισε πως υπήρξαν τηλεφωνικές συνομιλίες του υπουργού Εξωτερικών με ομολόγους του από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία, κατά τη διάρκεια των οποίων συζητήθηκε και αυτό το θέμα, ενώ η Ελλάδα πάντα βρίσκεται σε στενό συντονισμό με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή