Τουρκία – Τσελίκ: Αλλαγή καθεστώτος στα νησιά, σημαίνει ότι ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους

Τουρκία – Τσελίκ: Αλλαγή καθεστώτος στα νησιά, σημαίνει ότι ανοίγει η συζήτηση για την κυριαρχία τους

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης νησιών έθεσε εκ νέου η Τουρκία, αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ταγίπ Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ.

«Τώρα, εσείς μπορείτε ακόμα να μιλάτε για ειρήνη και διπλωματία όταν στρατιωτικοποιείτε τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας; Αποκλείεται. Όταν η Τουρκία θέτει αυτό το θέμα στην ημερήσια διάταξη, όλοι τους, από τον Μητσοτάκη μέχρι τον επιθετικό υπουργό Εξωτερικών, προσπαθούν να εκφράσουν ότι η στάση της Τουρκίας είναι “πολύ επιθετική”» ανέφερε σε δηλώσεις του.

Είπε επίσης ότι «το καθεστώς των νησιών είναι ξεκάθαρο. Αυτά τα νησιά θα είναι αποστρατιωτικοποιημένα. Από τη στιγμή που το στρατιωτικοποιείς, αλλάζεις το καθεστώς των νησιών. Η αλλαγή του καθεστώτος του νησιού σημαίνει επίσης άνοιγμα προς συζήτηση για το καθεστώς κυριαρχίας όπως εκφράζεται στη Συνθήκη για τη θέσπιση του σημερινού καθεστώτος του νησιού».

Ακόμη, χαρακτήρισε απαράδεκτες τις δηλώσεις της Ελλάδας κατά της «Γαλάζιας Πατρίδας», καλώντας τη χώρα μας να μην βασίζεται στην στήριξη τρίτων και να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου. 

«Eίναι απαράδεκτες οι δηλώσεις της Ελλάδας που έχουν ως στόχο την Τουρκία και τον Πρόεδρό μας. Με αυτή την επιθετική προπαγάνδα, δεν μπορεί να φτάσει πουθενά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα γράφοντας αιτήσεις σε άλλες χώρες που διαμαρτύρονται για την Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στη «Γαλάζια Πατρίδα» μας βασίζονται στα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στο νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να χρησιμοποιήσει προσεκτική γλώσσα για τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας. Οι ακραίες διακηρύξεις άλλων χωρών δεν σημαίνουν τίποτα για την κυριαρχία μας και μπροστά στο νόμο. Η Ελλάδα πρέπει να αξιολογήσει τι περιμένουν οι άλλες χώρες σε αντάλλαγμα για τη στήριξη που της δίνουν και να καταλάβει ότι ο πιο αξιόπιστος τρόπος είναι να λύσει τα προβλήματα στο τραπέζι με την Τουρκία. Η Ελλάδα προτιμά έναν παράνομο τρόπο με την στρατιωτικοποίηση των νησιών. Αυτός είναι ένας αδιέξοδος δρόμος».

Για την επίσκεψη Μητσοτάκη στα νησιά

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε Κω, Ψέριμο και Αστυπάλαια, ο κ. Τσελίκ ανέφερε: «Δεν έχει νόημα, δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά να αντιμετωπίσει την αναταραχή του στην εσωτερική πολιτική και κάποιες επικρίσεις στην εσωτερική πολιτική. Κάνει κάτι ακόμη πιο επικίνδυνο. Λέει ότι “θα θέσω αυτό το θέμα στο ΝΑΤΟ και θα διασφαλίσω ότι οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα πάρουν θέση εναντίον της Τουρκίας”. Το ΝΑΤΟ δεν είναι ένας οργανισμός που θα έπεφτε στην παγίδα ενός τέτοιου παραλογισμού, μιας τέτοιας ασυνέπειας. Διότι το θέμα της ασφάλειας δεν επιδέχεται κακομαθημένης συμπεριφοράς».

Τη Δευτέρα, ο κ. Τσελίκ, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «το κακομαθημένο παιδί της ΕΕ» που προσπαθεί να «επιβάλει» τη δική του ατζέντα στα ελληνοτουρκικά «μέσω του αμερικανικού Κογκρέσου».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή