Αθήνα προς Τσαβούσογλου: Το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας για τα νησιά έχει απορριφθεί

Αθήνα προς Τσαβούσογλου: Το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας για τα νησιά έχει απορριφθεί

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αθήνα απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας όσον αφορά στη «διασύνδεση της ελληνικής κυριαρχίας των νησιών και των παρακείμενων νήσων του Αιγαίου με την δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών αυτών». Αυτό υπογραμμίζουν διπλωματικές πηγές σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Οι διπλωματικές πηγές σημειώνουν εμφατικά ότι «η Ελληνική πλευρά έχει αποστείλει δύο επιστολές στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, με τις οποίες απορρίπτει το σύνολο της τουρκικής επιχειρηματολογίας».

Οι δύο επιστολές της Μόνιμης Αντιπροσώπου της Ελλάδας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ υπογραμμίζουν με νομικά επιχειρήματα, ότι οι μονομερείς αιτιάσεις της τουρκικής πλευράς δεν στέκουν νομικά, έχουν καθαρά αναθεωρητικά κίνητρα και τροφοδοτούν έτι περαιτέρω την αστάθεια που προκαλεί η Τουρκία με τις ενέργειές της», επεσήμαναν οι διπλωματικές πηγές.

Νέες απειλές Τσαβούσογλου

Εκ νέου υπό αμφισβήτηση έθεσε την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίζοντας την προκλητική ρητορική της Άγκυρας. Σε κοινές δηλώσεις με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε ότι «αν η Ελλάδα δεν σταματήσει τις παραβιάσεις», τότε θα συζητηθεί το καθεστώς κυριαρχίας των νησιών, «το οποίο είναι αμφισβητούμενο».

Μάλιστα, κατηγόρησε τη χώρα μας για «σύνδρομο κατωτερότητας», σημειώνοντας ότι καθημερινά οι Έλληνες πολιτικοί επιτίθενται στην Τουρκία.

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Δένδια για την τουρκική προκλητικότητα, ο Τσαβούσογλου προχώρησε σε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών και των πολιτικών της χώρας μας.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, οι Έλληνες πολιτικοί «είναι πολύ καλοί στο κλάμα ακόμα και στην πιο άδικη κατάσταση. Έρχονται και σε αγκαλιάζουν, ενώ μετά γυρνάνε την πλάτη τους και διασπείρουν μίσος, ψέματα και συκοφαντίες. Φυσικά και κάθε χώρα πρέπει να υπερασπίζεται τα ενδιαφέροντά της, αλλά δεν είναι σωστό να γελούν μπροστά στα μάτια μας».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν αρμόζουν σε πολιτικούς. «Αν η Ελλάδα δεν απαντήσει αντρίκια και δεν σταματήσει τις παραβιάσεις, έχουμε ήδη ξεκινήσει συζητήσεις για την κυριαρχία των νησιών», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι οι Έλληνες πολιτικοί γίνονται επιθετικοί γιατί δεν μπορούν να απαντήσουν στην Τουρκία, προσφεύγοντας σε «ακατανόητες απαντήσεις και δημαγωγία». Όπως είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι ηγέτες της Ελλάδας «έχουν σύνδρομο κατωτερότητας», ενώ η Τουρκία δεν επιτίθεται κάθε μέρα στη χώρα μας.

Τέλος, εξηγώντας ότι η Άγκυρα έχει αποστείλει δύο επιστολές στον ΟΗΕ για την κατάσταση στα νησιά του Αιγαίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι η συμπεριφορά της Ελλάδας μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν «δεν εκπλήσσει» και ότι εδώ και χρόνια υπάρχει το ζήτημα με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή