Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

Αυστηρό μήνυμα ΕΕ προς Ερντογάν: Η Τουρκία να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να καταδικάσουν την Τουρκία αναφορικά με τη νέα κλιμάκωση κατά της Ελλάδας, σύμφωνα με το σχέδιο συμπερασμάτων της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, που είδε η euractiv.

Στο σχέδιο συμπερασμάτων σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες πρόσφατες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της ΕΕ».

Υπενθυμίζοντας τα προηγούμενα συμπεράσματά του και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να προωθήσει τις σχέσεις καλής γειτονίας με βιώσιμο τρόπο».

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τη Δευτέρα, διπλωμάτης δήλωσε ότι «δεν είναι πιθανό» η Τουρκία να θέσει το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν ενδεχομένως να έθετε θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, μόνο σε περίπτωση που δεν έχει λυθεί ως τη Σύνοδο της Μαδρίτης το πρόβλημα με τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Θα το έκανε αυτό μόνο αν θελήσει να αποπροσανατολίσει από το βασικό πρόβλημα που είναι η ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών και να στραφεί στην Ελλάδα για αντιπερισπασμό», δήλωσε ο διπλωμάτης.

«Εάν συμβεί αυτό, η ελληνική πλευρά θα εξηγήσει με ψυχραιμία, όπως πάντα, ότι η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να προβάλλονται τέτοιες παράλογες διεκδικήσεις», ανέφερε η ίδια πηγή.

Με πηροφορίες από το euractiv

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή