Το κρίσιμο ραντεβού με τον Μπάιντεν

Το κρίσιμο ραντεβού με τον Μπάιντεν

Την άρνησή του να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως η συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν εκτιμάται πως θα οδηγήσει την Αγκυρα στο να ρίξει τους τόνους τόσο στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών όσο και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την άρνησή του να συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη επανέλαβε για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως η συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον Τζο Μπάιντεν εκτιμάται πως θα οδηγήσει την Αγκυρα στο να ρίξει τους τόνους τόσο στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών όσο και της αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, λίγα λεπτά πριν από την αναχώρησή του για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που πραγματοποιείται στη Μαδρίτη, αποκάλυψε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, γεγονός που ικανοποιεί ιδιαίτερα την Αγκυρα. «Είχαμε μια τηλεφωνική συνομιλία με τον κ. Μπάιντεν σήμερα το πρωί, όπου εξέφρασε την επιθυμία του να συναντηθούμε απόψε ή αύριο, και είπαμε ότι το ίδιο επιθυμούμε κι εμείς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Στην τουρκική πρωτεύουσα εκφράζουν την άποψη πως η πιθανή άρση του εμπάργκο της Τουρκίας σε Σουηδία και Φινλανδία και η μείωση της έντασης με την Ελλάδα ίσως φέρει και την έγκριση των ΗΠΑ στο ζήτημα πώλησης των F-16 στην Αγκυρα.

Ο Ερντογάν, όταν ρωτήθηκε αν θα συναντηθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το απέκλεισε και έκανε παρατηρήσεις στον δημοσιογράφο που τον ρώτησε. Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι «δεν είναι δυνατόν να έχω διμερή συνάντηση με τον Μητσοτάκη. Το εξήγησα. Αρα δεν μας παρακολουθείς καλά. Τι έμελλε να γίνει φέτος με την Ελλάδα; Είχαμε μια συνεδρίαση του Στρατηγικού Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου. Τι είπα; Την ακυρώσαμε… Τώρα μπορεί ένας αρχηγός κράτους που έχει δηλώσει αυτό, να πει “ναι” στο αίτημα του Μητσοτάκη για συνάντηση εκεί; Οχι, τελείωσε. Κλείσαμε αυτή την πόρτα.

Το κρίσιμο ραντεβού με τον Μπάιντεν-1

Μετά από αυτό, ας συμμαζευτούν. Οταν θα συμμαζευτούν, σε ποιο επίπεδο θα γίνουν αυτές οι συνομιλίες ή όχι, το σχεδιάζουμε στη συνέχεια και χαράσσουμε τον οδικό μας χάρτη». Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, παρά την έντονη ρητορική, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επαφών μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του, ενώ απέκλεισε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό.

Βασικό θέμα τα F-16

Ο πρόεδρος της Τουρκίας ξεκαθάρισε πως βασικό θέμα συζήτησης της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον είναι το ζήτημα της προμήθειας των F-16 και κατηγόρησε τις ΗΠΑ για καθυστερήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Ο Ερντογάν έδειξε την ενόχλησή του για τις σχέσεις HΠΑ – Ελλάδας καθώς δήλωσε: «Συνολικά εννέα αμερικανικές βάσεις δημιουργούνται στην Ελλάδα. Γιατί τις κατασκευάσατε; Για ποιον φτιάξατε αυτές τις βάσεις; Η απάντησή τους είναι η εξής: Τις έχουμε στήσει ενάντια στη Ρωσία. Τι εννοείτε ότι τις έχουμε εγκαταστήσει ενάντια στη Ρωσία; Πώς σας ωφέλησε η δημιουργία στρατιωτικών βάσεων για την αντιμετώπιση της Ρωσίας; Εχετε εμμονή με τους S-400». Επίσης, ο πρόεδρος της Τουρκίας κατηγόρησε την Ελλάδα πως έχει γίνει καταφύγιο Γκιουλενιστών (FETÖ), όπως και πολλές άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σκληρή γραμμή

Πιο σκληρή γραμμή από τον Τούρκο πρόεδρο στα ελληνοτουρκικά εξέφρασε ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε πως «η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 από τα νησιά του Αιγαίου». «Λέω στον Ερντογάν: “Πες κάτι γι’ αυτά τα νησιά”. Σου λέω “κάνε μια καθαρή πρόταση για τα νησιά υπό κατοχή”. Δεν μπορεί καν να αρθρώσει λέξη». Ο Κιλιτσντάρογλου κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της Τουρκίας επειδή χθες παραβρέθηκε στο ίδιο δείπνο με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή