Ερντογάν: Εληξε η σύνοδος, άρχισε η επίθεση

Ερντογάν: Εληξε η σύνοδος, άρχισε η επίθεση

Στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε για άλλη μία φορά να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δίχως όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο τέλος της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φρόντισε για άλλη μία φορά να θέσει το ζήτημα της στρατιωτικοποίησης των νησιών, δίχως όμως να κάνει οποιαδήποτε αναφορά σε αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Ισχυρίστηκε πως η Ελλάδα παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας «147 φορές», φροντίζοντας όμως να δηλώσει πως «αν η Ελλάδα δεν κλιμακώσει την ένταση, δεν έχουμε κι εμείς πρόθεση να προκαλούμε ένταση».

Ο Ερντογάν, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε πριν από την αναχώρησή του από τη Μαδρίτη, ισχυρίστηκε εκ νέου πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε όσα είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, δηλαδή να μη βάζουν τρίτους στις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε: «Σε νησιά και σε νησίδες πραγματοποίησαν ειδικές επισκέψεις. Μαζί με αυτές τις επισκέψεις ξεκίνησε μια προσπάθεια στρατιωτικοποίησης. Αυτά τα νησιά και οι νησίδες σύμφωνα με τις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων δεν μπορούν να στρατιωτικοποιηθούν. Ομως η Ελλάδα προέβη σε τέτοιες κινήσεις».

Οι βάσεις στην Ελλάδα

Ο Ερντογάν αναφέρθηκε και στην παρουσία των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κάτι που όπως είπε έθεσε και στις συνομιλίες του με τον Τζο Μπάιντεν. «Υπάρχουν οι βάσεις των ΗΠΑ, οι 5+4, που μας λένε πως είναι εναντίον της Ρωσίας. Ο λαός μου αυτά δεν τα χάφτει. Αυτό δεν το βλέπουμε θετικά και το αναφέραμε στις διμερείς επαφές που είχαμε με τους ηγέτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος πρόεδρος, παρότι δήλωσε πως η Τουρκία δεν επιθυμεί την ένταση αν κάνει το ίδιο και η Ελλάδα, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για παραβιάσεις της Αθήνας. «Η Ελλάδα που παραβίασε τον εναέριο χώρο μας 147 φορές πρέπει να λογοδοτήσει. Από τη μία παραβιάζεις 147 φορές τον εναέριο χώρο μας και από την άλλη ενοχλείσαι όταν σου απαντήσει η πολεμική μας αεροπορία. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. H Ελλάδα αυτό πρέπει πρώτα να βάλει σε μια τάξη», τόνισε.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν επανέλαβε ότι ο εκσυγχρονισμός των τουρκικών F-16 τελεί υπό την αίρεση της έγκρισης από το Κογκρέσο.

Περί Συνθηκών

Ο Ερντογάν, αφού επανέλαβε την άποψη πως «η στρατιωτικοποίηση των νησιών και των βραχονησίδων είναι ενάντια στις Συνθήκες Λωζάννης και Παρισίων», ζήτησε από την Ελλάδα να τηρήσει τις Συνθήκες και πρόσθεσε: «Ας διαβάσουν αυτές τις Συνθήκες κι ας κάνουν τα ανάλογα βήματα».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε και στο αίτημα της χώρας του για τα F-16 και δήλωσε πως ο Τζο Μπάιντεν «είπε πως θα κάνει τα βήματα που μπορεί. Το θέμα δεν αφορά μόνο τους Δημοκρατικούς αλλά και τους Ρεπουμπλικανούς. Πιστεύω πως οι ειλικρινείς προσπάθειες του κ. Μπάιντεν θα βρουν μια σοβαρή υποστήριξη».

Αναμονή έγκρισης

Εν τω μεταξύ, την εκτίμηση ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα δώσει το πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, με φόντο τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που ολοκληρώθηκε στη Μαδρίτη.

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Ουάσιγκτον θα έπρεπε, κατά την άποψή του, να πουλήσει μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Τουρκία. Ο ίδιος υπογράμμισε, ωστόσο, πως για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως το Κογκρέσο να δώσει την έγκρισή του.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή