ΥΠΕΞ: Συνάντηση Ν. Δένδια με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών

ΥΠΕΞ: Συνάντηση Ν. Δένδια με αντιπροσωπεία Αμερικανών βουλευτών

Ο κ. Δένδιας προέβη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και σχετικούς χάρτες.

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα συνάντηση με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς, και άλλους Αμερικανούς βουλευτές. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Αμερικανός πρέσβης Τζορτζ Τσούνης

Ο υπουργός Εξωτερικών καταρχάς αναφέρθηκε στο εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας – ΗΠΑ, τονίζοντας την σημασία των τροποποιητικών πρωτοκόλλων στην Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. 

Στο ίδιο πλαίσιο, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενεργειακή και αμυντική αξία της Αλεξανδρούπολης. 

Στη συνέχεια, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο σχήμα «3+1» το οποίο η ελληνική θα ήθελε να δει να εξελίσσεται σε ένα σχήμα πολυμερούς συνεργασίας. 

Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε τα μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας για τις θέσεις που υιοθετήσει το Κογκρέσο των ΗΠΑ, αναφερόμενος για παράδειγμα στο East Med Act. 

Αναφέρθηκε, επίσης, στην ελληνική στήριξη στην Ουκρανία, που αποτελεί στάση αρχής, καθώς και στην ελληνική στήριξη της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. 

Στη συνέχεια, ο κ. Δένδιας προέβη σε ενδελεχή ενημέρωση για την προκλητική και παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καθώς και την τουρκική απειλή πολέμου, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές.  

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε και σχετικούς χάρτες, που απεικονίζουν τις παράνομες τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις. 

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι οι ελληνικές θέσεις εδράζονται στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να επιλύσει την μοναδική διαφορά που έχει με την Τουρκία, την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Αμερικανική πλευρά υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει την Ελλάδα ως ένα πραγματικό φίλο και εταίρο και έδειξε κατανόηση για τις ελληνικές θέσεις.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή