Πτώση Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους

Πτώση Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους

Η Αθήνα επισημαίνει στο Βελιγράδι ότι έπρεπε να είχε πρότερη ενημέρωση για τη φύση του φορτίου του μοιραίου αεροσκάφους

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διάβημα προς τη Σερβία προχωράει η Αθήνα για το φορτίο του μοιραίου αεροσκάφους Antonov το οποίο έπεσε κοντά στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου.

Όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Βελιγράδι θα πραγματοποιήσει άμεσα διάβημα, αναφορικά με την ανάγκη πρότερης ενημέρωσης της ελληνικής πλευράς από την σερβική για την φύση του φορτίου του αεροσκάφους.

Τι ήταν η λευκή ουσία που βρέθηκε στο σημείο

Σημειώνεται ότι τις πρώτες ώρες μετά την πτώση του Antonov υπήρχε σύγχυση τόσο για το φορτίο του αεροσκάφους, όσο και για τον τελικό προορισμό του.

Αποτέλεσμα ήταν να εκκενωθεί η περιοχή γύρω από το σημείο που συνετρίβη για αρκετές ώρες και να σταματήσει η επιχείρηση της Πυροσβεστικής λόγω φόβων ότι το αεροσκάφος μετέφερε επικίνδυνο φορτίο. Ιδιαίτερη ανησυχία προκάλεσε μια άγνωστη λευκή ουσία που βρέθηκε πέριξ του μοιραίου αεροσκάφους.

Στην περιοχή των Αντιφιλίππων βρέθηκαν και στελέχη του ειδικού διακλαδικού λόχου Πυρηνικής, Βιολογικής, Χημικής Άμυνας του ΓΕΕΘΑ, προκειμένου να ερευνήσουν και να εξακριβώσουν την προέλευση της λευκής ουσίας, η οποία εντοπίστηκε γύρω από το μοιραίο αεροσκάφος που κατέπεσε στην περιοχή. 

Τελικά, όπως επιβεβαίωσαν τόσο ο δήμαρχος Παγγαίου όσο και ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής και πηγές από τον Στρατό και την ΕΛ.ΑΣ., δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το αεροσκάφος μετέφερε τοξικό φορτίο.

Σύμφωνα λοιπόν με στελέχη του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ., η λευκή σκόνη προέρχεται από τρεις πηγές (ή κάποια από αυτές) και δεν εγκυμονεί κινδύνους:

  • Η πρώτη ενδεχόμενη πηγή είναι ο γύψος, καθώς τα δύο πρώτα βλήματα όλμων, τα εκπαιδευτικά των 60mm και των 82mm έχουν γύψο στο εσωτερικό τους.
  • Η δεύτερη είναι ο καπνογόνος φώσφορος. Το φωτιστικό βλήμα όλμου 82mm έχει καπνογόνο φώσφορο που όταν διασπαρεί στο πεδίο φαίνεται σαν λευκή σκόνη όπως και ο γύψος. Δεν είναι εμπρηστικός φώσφορος που επίσης είναι λευκός αλλά καίγεται μόλις ελευθερωθεί.
  • Η τρίτη αιτία θα μπορούσε να είναι η λευκή σκόνη προωθητικών δακτυλίων όλμων. Τα βλήματα των όλμων φέρουν στην ουρά τους προωθητικά δαχτυλίδια από σκληρό πλαστικό που όταν σπάσουν βγαίνει από μέσα χονδρόκοκκη λευκή σκόνη.

Τα πυρομαχικά που μετέφερε το Antonov

Σημειώνεται ότι το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΕΣΚΕΔ) έλαβε μήνυμα από τη σερβική εταιρεία όπλων και αμυντικών συστημάτων Valir (εντολέα της μεταφοράς του συγκεκριμένου φορτίου) ότι το Antonov μετέφερε τα εξής πυρομαχικά:

  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62,
  • εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 82mm M62 και
  • φωτιστικά βλήματα όλμων 82mm M67.

Όσον αφορά στα βλήματα που μετέφερε το αεροσκάφος, τα εκπαιδευτικά βλήματα όλμων 60mm M62 και 82mm κατασκευάζονται στη Σερβία και εξάγονται σε όλο τον κόσμο. Εξάγονται σε χώρες που έχουν νατοϊκά διαμετρήματα (60mm) και σε χώρες που έχουν σοβιετικά διαμετρήματα (82mm). 

Κάποιες χώρες, όπως το Μπαγκλαντές, αγοράζουν ταυτόχρονα και ΝΑΤΟικά και πρώην Σοβιετικά διαμετρήματα (όλμους 60mm και όλμους 82 mm). Τα φωτιστικά βλήματα όλμων των 82 mm είναι και αυτά Σοβιετικού τύπου.

Πτώση Antonov: Διάβημα της Ελλάδας στη Σερβία για το φορτίο του αεροσκάφους-1

Στην περιοχή, τώρα, βρίσκονται στελέχη του Τάγματος Εκκαθάρισης Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ) που έχουν αναλάβει το δύσκολο έργο της απομάκρυνσης ή/και εξουδετέρωσης των πυρομαχικών που έχουν εκτοξευτεί σε μεγάλη εμβέλεια μακριά από το αεροσκάφος. Το έργο αυτό αναμένεται να λάβει αρκετές μέρες και γι’ αυτό θα παραμείνει στην περιοχή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή