Πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον

Πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Ουάσιγκτον

Με τον Ακάρ θα μιλήσει ο Λόιντ Οστιν, όπως είπε στον Παναγιωτόπουλο

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προθυμία του υπουργού Αμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν να μεταφέρει τηλεφωνικώς στον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ τις επόμενες ημέρες την ανάγκη να διερευνηθούν «πραγματιστικές λύσεις σε πολυετείς διαφορές» (κατά τη διατύπωση του εκπροσώπου του Πενταγώνου, Τοντ Μπρίσεϊλ) αποτελεί την πιο κρίσιμη λεπτομέρεια όσων ακολούθησαν τη συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ και την Ουάσιγκτον. Οπως άφησε να εννοηθεί ο ίδιος αξιωματούχος, μετά τις κοινές δηλώσεις Οστιν – Παναγιωτόπουλου η ένταση στο Αιγαίο συζητήθηκε εκτενώς. Συγκεκριμένα τονίστηκε ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν για τις προσπάθειες να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο», αναδεικνύοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι στην Ουάσιγκτον εξακολουθεί να υφίσταται ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ακόμα και μετά το τετ α τετ των προέδρων των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μαδρίτη προ –περίπου– τριών εβδομάδων. Η καλή επαφή Ακάρ – Παναγιωτόπουλου φαίνεται ότι αξιοποιείται αλλά και ενθαρρύνεται από την αμερικανική πλευρά.

Οι χάρτες

Νωρίτερα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας παρουσίασε στον κ. Οστιν τους χάρτες που αποδεικνύουν την έξαρση του τουρκικού επεκτατισμού κατά τα τελευταία 50 χρόνια. Πρακτικά ο κ. Παναγιωτόπουλος αξιοποίησε τους 16 χάρτες που παρήχθησαν από τη διεύθυνση Α4 Τουρκίας του υπουργείου Εξωτερικών και την Υδρογραφική Υπηρεσία του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, προσθέτοντας και έναν 17ο, εκείνον που παρουσίασε ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί πρόσφατα και απεικονίζει την Κρήτη και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ως μέρος της τουρκικής επικράτειας. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι ο αναθεωρητισμός αποτελεί απειλή για την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αναφερόμενος στην τουρκική πρακτική των υπερπτήσεων ελληνικού εδάφους. Επιπλέον, ο κ. Παναγιωτόπουλος υπενθύμισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε από την πρώτη στιγμή στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας «παρά το υψηλό κόστος που αυτές επιφέρουν».

Στόχος, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, να διερευνηθούν «πραγματιστικές λύσεις σε πολυετείς διαφορές».

Οπως ήταν αναμενόμενο, οι δύο υπουργοί συνομίλησαν για τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα πολιτικής ευθύνης τους, δηλαδή τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τις ευκαιρίες που δημιουργεί.

Από την πλευρά των ΗΠΑ, όπως ο ίδιος ο κ. Οστιν σημείωσε, εξαίρεται η σημασία της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης, καθώς, όπως υπογράμμισε, «μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και να αντιμετωπίζουμε εχθρικά στοιχεία, καθώς και να διεξάγουμε ασκήσεις και επιχειρήσεις στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας». Στο πλαίσιο των διμερών αμυντικών σχέσεων ετέθη και το ζήτημα των F-35, τα οποία η Ελλάδα φιλοδοξεί να εντάξει στο δυναμικό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Ο κ. Οστιν ευχαρίστησε, ακόμα, τον ομόλογό του «για τη βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα στον τομέα της ασφάλειας υποστηρίζοντας την Ουκρανία, η οποία αντιμετωπίζει την αδικαιολόγητη επίθεση της Ρωσίας». Ενώ αναφέρθηκε και στην «ιστορική ομιλία» του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου.

Κατά τη δική του εισαγωγική τοποθέτηση ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα αποτελεί σημαντικό κόμβο για την υποστήριξη και προστασία – προβολή της συμμαχικής παρουσίας σε μια περιοχή που αντιμετωπίζει διάφορες μορφές αναθεωρητισμού. Ο αναθεωρητισμός, είτε λαμβάνει τη μορφή αμφισβήτησης βασικών κανόνων που διέπουν τη διεθνή έννομη τάξη, είτε εκφράζεται επιδιώκοντας τη μεταβολή των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων, είτε και τα δύο, όπως συχνά συμβαίνει, αποτελεί κύρια απειλή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, τα συμφέροντα των ΗΠΑ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία εν γένει. Συνεπώς, ο αναθεωρητισμός οποιασδήποτε μορφής αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα. Ο αναθεωρητισμός δεν πρέπει να επικρατήσει».

Υπερπτήση πάνω από τη Ζουράφα

Μια σημειολογική υπερπτήση της νησίδας Ζουράφα στο Θρακικό Πέλαγος πραγματοποίησε χθες στις 10.36 το πρωί ζεύγος τουρκικών F-16, σε ύψος 26.000 ποδιών. Οι Τούρκοι, όπως είναι γνωστό, αμφισβητούν ακόμα και το καθεστώς της Ζουράφας ως νησίδας. Η υπερπτήση καταγράφηκε χθες, ημέρα κατά την οποία Ελληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντιόνταν στην αεροπορική βάση της Σούδας με αφορμή την ολοκλήρωση της δεκαήμερης άσκησης «Poseidon’s Rage 2022», στην οποία συμμετείχαν αεροσκάφη F-35 πέμπτης γενιάς της αμερικανικής αεροπορίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή