Νέο βήμα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η μάχη για το κλίμα

Νέο βήμα ελληνοαμερικανικής συνεργασίας η μάχη για το κλίμα

Τη βούληση της Αθήνας να επεκτείνει την ήδη άριστη συνεργασία με την Ουάσιγκτον σε διάφορους τομείς και κυρίως στην άμυνα, και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, αντικατοπτρίζει η εκδήλωση για την προώθηση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη βούληση της Αθήνας να επεκτείνει την ήδη άριστη συνεργασία με την Ουάσιγκτον σε διάφορους τομείς και κυρίως στην άμυνα, και σε ζητήματα ευρύτερου ενδιαφέροντος, αντικατοπτρίζει η εκδήλωση για την προώθηση της 9ης Διεθνούς Διάσκεψης «Our Ocean Conference». Η 9η συγκεκριμένη διάσκεψη θα διοργανωθεί από την Ελλάδα το 2024 και πρόκειται για τη συνέχεια μιας πρωτοβουλίας που είχε ξεκινήσει το 2014 από τον τότε υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και νυν ειδικό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου για το κλίμα, Τζον Κέρι, ο οποίος, άλλωστε, έστειλε τη Δευτέρα μήνυμα για τον σκοπό αυτό. Για την Αθήνα η στόχευση είναι προφανής. Η αξιοποίηση ενός ακόμα διεθνούς φόρουμ, το οποίο προωθεί τη διεθνή νομιμότητα και δη με όρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, εξυπηρετεί τα στενά εννοούμενα εθνικά συμφέροντα, ενώ, παράλληλα, δίνει και ένα βήμα για την προώθηση ενός ζητήματος παγκόσμιας εμβέλειας που είναι ορατό ανά την υφήλιο, αυτό της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης.

Εκδήλωση για την 9η Διεθνή Διάσκεψη «Our Ocean Conference», που θα διοργανωθεί από την Ελλάδα το 2024.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σημείωσε ότι, μεταξύ άλλων, «το υδάτινο στοιχείο είναι ταυτισμένο με την Ελλάδα. Με ακτογραμμή 20.816 χιλιομέτρων και χιλιάδες νησιά. Από την εποχή του Ομήρου, συναντάμε τη σύνδεση της Ελλάδας με τη θάλασσα. Εχουμε τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο. Η ελληνική σημαία κυματίζει σε όλους τους ωκεανούς. Η Ελλάδα αποδίδει πρωταρχική σημασία στην προστασία της θάλασσας και στην ανάδειξή τους. Σαφή απόδειξη προς την κατεύθυνση αυτή αποτελεί η ενασχόληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με ζητήματα που άπτονται της προστασίας των ωκεανών και της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Τόσο σε περιφερειακό επίπεδο στο πλαίσιο του EUMED-9 όσο και σε παγκόσμιο, μέσω της πρωτοβουλίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Αλλά και ενόψει της COP-27». Οπως ήταν αναμενόμενο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και χαρακτήρισε ως «απαραίτητο το σύνολο των κρατών να σεβαστεί τον δεσμευτικό χαρακτήρα της σύμβασης».

Η Χάγη

Νωρίτερα, μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του της Γκαμπόν Μισέλ Μούσα Αντάμο, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι η Γκαμπόν, όπως και η Ελλάδα, έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, λέγοντας, μάλιστα, ότι αποτελεί παράδειγμα καθώς «μαζί με την Ισημερινή Γουινέα, έχει συμφωνήσει να παραπέμψει το ζήτημα της οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή