Γέφυρες συνεργασίας με Σαουδική Αραβία

Γέφυρες συνεργασίας με Σαουδική Αραβία

Ενα ευρύ πλέγμα συνεργασίας στους τομείς της πολιτικής, της οικονομίας και της ασφάλειας βρίσκεται στο επίκεντρο της επίσκεψης του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στην Αθήνα, ο οποίος έγινε δεκτός χθες στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

2' 57" χρόνος ανάγνωσης

Η επίσκεψη στην Αθήνα, κατόπιν αρκετού παρασκηνίου και διαδοχικών αναβολών, του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτελεί μια εξέλιξη συνδεδεμένη με τον ρόλο που επιχειρεί να διαδραματίσει η αραβική μοναρχία στην περιοχή αλλά και ευρύτερα, με στοχεύσεις οι οποίες σε σημαντικό βαθμό προσαρμόστηκαν μετά τις μετατοπίσεις που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αποτελεί παράλληλα και το αποτέλεσμα πολύμηνων διπλωματικών επαφών μεταξύ Αθήνας και Ριάντ. Ο MBS, όπως είναι γνωστός ο πρίγκιπας διάδοχος, θα μεταβεί στη συνέχεια στο Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες υποδέχθηκε στο Ριάντ τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα της σαουδαραβικής μοναρχίας με μια ιστορική πτήση απευθείας από το Τελ Αβίβ. Οι διεργασίες αυτές, οι οποίες καταγράφονται μετά την υπόθεση της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, συνιστούν μια προφανή προσπάθεια της Δύσης να εξομαλύνει τις σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, χώρα-κόμβο στην παραγωγή και στη μεταφορά ενέργειας.

«Σας υποσχέθηκα ότι όταν έλθω στην Ελλάδα δεν θα έρθω με άδεια χέρια. Εχουμε πολλά να συζητήσουμε για τις δύο χώρες μας και για το σύνολο της περιοχής», δήλωσε ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν χθες το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της τελετής υποδοχής του από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Και πρόσθεσε ότι «συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και στη Νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό». Ο πρίγκιπας διάδοχος σημείωσε ότι οι δύο χώρες έχουν πολλούς τομείς στους οποίους μπορούν να συνεργαστούν, αναφέροντας συγκεκριμένα την πολιτική, την οικονομία και την ασφάλεια. Πέρα από τη γνωστή υπόθεση της συνεργασίας στον τομέα της σαουδαραβικής αεράμυνας, στην οποία η Ελλάδα έχει συνεισφέρει με μια πυροβολαρχία «Πάτριοτ», η Αθήνα και το Ριάντ διατηρούν κάποιες κοινές ανησυχίες, οι οποίες εσχάτως ενισχύθηκαν, καθώς διαφαίνεται μια προσπάθεια εγκατάστασης ενός σταθερότερου άξονα συνεργασίας ανάμεσα στην Αγκυρα και στην Τεχεράνη. Από την πλευρά της Αθήνας, βεβαίως, η ανησυχία αφορά την τουρκική στάση, ενώ για τους Σαουδάραβες το Ιράν αποτελεί τη σημαντικότερη απειλή ασφαλείας, γεγονός το οποίο έχει άλλωστε ενισχύσει (μεταξύ άλλων) τη ροπή εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ.

«Μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της Ελλάδας, πολύ φθηνότερη ενέργεια», ανέφερε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας.

Οικονομική ανάπτυξη

Για την Αθήνα οι σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία, πέρα από την προφανή γεωπολιτική διάστασή τους, είναι πολύ σημαντικές για την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες να προσελκύσει επενδύσεις, αλλά και να δημιουργήσει δεσμούς επί συγκεκριμένων οικονομικών σχεδίων, όπως το καλώδιο μεταφοράς δεδομένων. Σήμερα, οι επαφές θα συνεχιστούν σε επίπεδο των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών, υπό την αιγίδα του υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια Κώστα Φραγκογιάννη. Επίσης σήμερα, υπουργοί και επιχειρηματίες που συνοδεύουν στην Αθήνα τον πρίγκιπα διάδοχο θα συναντηθούν στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» σε μια εκδήλωση που αποτελεί συνέχεια των δύο επιχειρηματικών φόρουμ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2022, στο Ριάντ στις 13-14 Μαρτίου και στην Αθήνα στις 30-31 Μαΐου. Κατά την κυβέρνηση, η τρίτη αυτή συνάντηση επισφραγίζει «τη βούληση των δύο πλευρών να ενισχύσουν περαιτέρω και να εμβαθύνουν τις διμερείς οικονομικές σχέσεις και συνεργασίες». Στη διάρκεια της συνάντησης, επιχειρηματικοί όμιλοι από την Ελλάδα και τη Σαουδική Αραβία θα υπογράψουν συμφωνίες στους τομείς των θαλάσσιων μεταφορών, της υδατοκαλλιέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, του πολιτισμού, των τροφίμων και των γεωργικών προϊόντων, των κατασκευών και της αμυντικής τεχνολογίας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT