Νίκος Δένδιας – Αναλένα Μπέρμποκ: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Γερμανίας στην Αθήνα την Παρασκευή

Νίκος Δένδιας – Αναλένα Μπέρμποκ: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Γερμανίας στην Αθήνα την Παρασκευή

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει ο Νίκος Δένδιας στην Αθήνα την Παρασκευή, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ θα έχει ο Νίκος Δένδιας στην Αθήνα την Παρασκευή, στο πλαίσιο επίσκεψής της στην Ελλάδα (28 – 29 Ιουλίου).

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψή της στη χώρα μας, έπειτα από την ανάληψη των καθηκόντων της.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα έχουν στις 11:15 κατ’ ιδίαν συνάντηση, μετά το πέρας της οποίας θα λάβουν χώρα οι διευρυμένες συνομιλίες, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Εν συνεχεία, στις 12:45, οι δύο υπουργοί θα προβούν σε κοινές δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο υπουργών Εξωτερικών θα καλύψουν όλο το φάσμα των ελληνογερμανικών σχέσεων, συμπεριλαμβανομένων εκκρεμοτήτων. Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στην κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και σε προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας.

Στο Παρίσι την Παρασκευή ο ΥΠΕΞ

Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά το πέρας της συνάντησής του με τη Γερμανίδα ομόλογό του, Αναλένα Μπέρμποκ, στην Αθήνα, ο κ. Δένδιας θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου την Παρασκευή θα συναντηθεί με τη νέα Γαλλίδα ομόλογό του Κατρίν Κολονά.

Θα είναι η πρώτη διμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας μετά από τις γαλλικές εκλογές, όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές. Ο προηγούμενος Γάλλος ΥΠΕΞ, Ζαν ιβ Λε Ντριάν, είχε επισκεφθεί την Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο.

Αυτή η επίσκεψη είναι σημαντική και από άποψης συμβολισμού, καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά την συνάντηση με τη Γερμανίδα υπουργό Εξωτερικών, η οποία μετά την Αθήνα θα μεταβεί στην Άγκυρα, τονίζουν οι ίδιες πηγές. Κατά τις συνομιλίες αναμένεται να τεθούν τα ακόλουθα ζητήματα:

  • Η περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς στρατηγικής σχέσης, ύστερα από την υπογραφή της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας τον περασμένο Σεπτέμβριο.
  • Οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, υπό το φως της επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών στην Κύπρο, καθώς και των συνεχιζόμενων προκλητικών δηλώσεων Τούρκων αξιωματούχων.
  • Η νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να εξεταστούν οι επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία στην επισιτιστική ασφάλεια, ιδιαίτερα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.
  • Η ανάπτυξη της ευρωπαϊκής άμυνας και ασφάλειας, υπό το φως και της προσεχούς διεύρυνσης του ΝΑΤΟ.
  • Η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ύστερα από τη σύγκλιση της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, στο πλαίσιο των προσπαθειών που κατέβαλε η γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή