Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες στηρίζουν τρομοκράτες – Δεν θα μπούμε σε καλούπια για τα F16

Τσαβούσογλου: Οι Έλληνες στηρίζουν τρομοκράτες – Δεν θα μπούμε σε καλούπια για τα F16

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει πως η Άγκυρα έχει ετοιμάσει επιστολές που πρόκειται στείλει διεθνώς ενάντια στα ελληνικά «ψέματα». «Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να πάρουμε τα F-16» αλλά «δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία που θα μας δέσει χειροπόδαρα», δηλώνει ο ίδιος με το βλέμμα στο αμερικανικό Κογκρέσο.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέο γύρο επιθέσεων κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100 της Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «το μόνο του μέλημα στην Ουάσιγκτον ήταν να κατηγορήσει την Τουρκία». «Λένε ψέματα και συκοφαντούν δίχως να ντραπούν. Εχουν ως πολιτικό καθήκον να επιτεθούν καθημερινά στην Τουρκία. Τους έχει γίνει αρρώστια να κλαίγονται για την Τουρκία και να την κατηγορούν», συνέχισε ο κ. Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανακοίνωσε, μάλιστα, πως η Άγκυρα έχει ετοιμάσει και καταγγελτικές σε βάρος της Ελλάδας επιστολές τις οποίες πρόκειται να στείλει στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και στην ΕΕ.   

«Ετοιμάσαμε νέα επιστολή και θα τη στείλουμε στα πέντε μόνιμα μέλη του ΟΗΕ. Θα στείλουμε και στην ΕΕ. Κατα περιόδους κάνουμε και ενημερώσεις εναντίον αυτών των ψεμάτων και των συκοφαντιών», δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος συνέχισε κατηγορώντας την Ελλάδα και τις ελληνικές Αρχές πως «στηρίζουν τρομοκράτες».

«Στηρίζει την τρομοκρατία; Nαι. Πριν λέγαμε για τις ΗΠΑ. Στην Ελλάδα υπάρχει η οργάνωση FETO; Υπάρχει. Στην Ελλάδα υπάρχουν κέντρα εκπαίδευσης του PKK και του DHKP- C; Υπάρχουν. Ποιον έχουν στοχο αυτά;», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και συνέχισε: 

«Εμείς ως Τουρκία κάνουμε ό,τι χρειαζεται για να υπερασπιστουμε τα δικαιώματά μας. Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα με 6 μίλια χωρικά ύδατα και διεκδικεί 10 μίλια εναέριο χώρο. Εμεις με τις επιστολές μας εξηγούμε πόσο ανόητο είναι αυτό. Από την άλλη ρωτάμε στην Ελλάδα γιατί στρατιωτικοποιει τα νησιά παραβιαζοντας τις Συνθήκες. Στην αρχή το αρνήθηκε. Τώρα λέει υπάρχει απειλή από την Τουρκία. Στη Συνθήκη δεν υπάρχει κάτι τετοιο. Η αντίληψη για την απειλή είναι συγκεκριμένη ή ειναι μια θεωρητική αντίληψη; Για ποιο πραγμα υπάρχει απειλή; Να το διευκρινήσει. Λέει ότι “η Τουρκία παραβίασε τον εναέριό μας χώρο”. Φυσικά, όταν η Ελλάδα παραβιάζει τον δικό μας εναέριο χώρο, ο στρατός μας θα απάντησει […] Η Ελλάδα έχει κάνει κάθε βασανιστήριο στους εκλεγμένους μουφτήδες οι οποίοι είναι εκλεγμένοι βάση της Συνθήκης της Λωζανης».

Ο ίδιος αναφέρθηκε, ωστόσο, και στο θέμα της απόκτησης νέων F-16 από τις ΗΠΑ και της αναβάθμισης των ήδη υπαρχόντων.

«Αν και δεν θα είναι δεσμευτική, η απόφαση του Κογκρέσου θα είναι ένα λάθος. Εμείς ως Τουρκία θέλουμε να πάρουμε τα F-16. Οι διαβουλεύσεις προχωράνε καλά όμως δεν θα μπούμε σε μια διαδικασία που θα μας δέσει χειροπόδαρα. Μη μας παρεξηγήσουν όμως κανένας δεν μπορεί να βάλει την Τουρκία σε τέτοια καλούπια», δήλωσε.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή