Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο: Στο επίκεντρο η τουρκική ρητορική και οι γεωτρήσεις

Επίσκεψη Δένδια στην Κύπρο: Στο επίκεντρο η τουρκική ρητορική και οι γεωτρήσεις

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού επανέλαβε από τη Λευκωσία ο κ. Δένδιας, ο οποίος σχολίασε και την προαναγγελία νέων επιστολών της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική ρητορική και οι προαναγγελθείσες γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τις 9 Αυγούστου βρέθηκαν χθες στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Κύπρο. Ο υπουργός Εξωτερικών έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συναντήθηκε με τον ομόλογό του Γιάννη Κασουλίδη, απευθύνθηκε στη σύνοδο των επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών της Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ είχε επαφές και με τους υποψήφιους για το προεδρικό αξίωμα Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκο Χριστοδουλίδη και Ανδρέα Μαυραγάνη. Οπως είπε και δημοσίως ο κ. Κασουλίδης, Αθήνα και Λευκωσία συμφωνούν ότι υφίστανται πάνω από έξι σημεία στην Ανατολική Μεσόγειο στα οποία το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» μπορεί να δραστηριοποιηθεί μετά τις 9 Αυγούστου. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε, μάλιστα, ότι πολλά από αυτά τα σημεία είναι εκτός της κυπριακής ΑΟΖ. Οπως η «Κ» έχει ήδη καταγράψει τις προηγούμενες εβδομάδες, σε γενικές γραμμές υπάρχουν τρεις ευρύτερες ζώνες πιθανών γεωτρήσεων: μεταξύ κατεχομένων εδαφών της Κύπρου και Τουρκίας, εντός της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και δη στο οικόπεδο 6, αλλά και στον χώρο μεταξύ Δυτικής Κύπρου και Κρήτης, σενάριο το οποίο θα οδηγούσε σε μια πιο θερμή επανάληψη της αντιπαράθεσης του 2020, με αφορμή τις έρευνες του «Ορούτς Ρέις».

Το γεγονός, πάντως, ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στις 6 Αυγούστου, τρεις ημέρες πριν από τις γεωτρήσεις, συνδέεται όχι μόνο με τη Συρία, αλλά και με τη δραστηριοποίηση του ρωσικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα στις θαλάσσιες εκτάσεις μεταξύ Συρίας και Κύπρου.

Τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού επανέλαβε από τη Λευκωσία ο κ. Δένδιας, ο οποίος σχολίασε και την προαναγγελία νέων επιστολών της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ.

Μετά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, ο κ. Δένδιας επανέλαβε τις πάγιες ελληνικές θέσεις για την επίτευξη λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δηλαδή μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας. Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «απορρίπτουμε και καταδικάζουμε οποιαδήποτε πρόταση περί “λύσης δύο κρατών”, την οποία επαγγέλλονται Τούρκοι αξιωματούχοι και εκπρόσωποι της τουρκοκυπριακής κοινότητας». Ο κ. Δένδιας πρόσθεσε ότι Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε διαρκή και στενό συντονισμό, «ιδιαίτερα υπό το κράτος της απειλής απόπειρας δημιουργίας νέων τετελεσμένων τόσο στο έδαφος όσο και στη θάλασσα, παρά το διεθνές δίκαιο και παρά το διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, την UNCLOS».

Σχολιάζοντας την προαναγγελία νέων επιστολών της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «η τελευταία ελληνική επιστολή είναι εξαιρετικά επαρκής για το σύνολο των επιχειρημάτων και η Ελλάδα δεν πρόκειται να δαπανά τον χρόνο της σε μια αέναη ανταλλαγή επιστολών με την Τουρκία. Εάν, βεβαίως, η τουρκική πλευρά προσκομίσει κάποιο καινούργιο επιχείρημα, το οποίο χρήζει απάντησης, αυτό θα απαντηθεί».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή