Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν

Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν. Το συγκεκριμένο σημείο βρίσκεται βόρεια της Κύπρου.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πλώρη για την τοποθεσία Yörükler-1, που βρίσκεται 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa στη νότια Τουρκία, βάζει το πλωτό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο της τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τον απόπλου του τέταρτου τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου από το λιμάνι Τασουτσού στα νότια της Τουρκίας, λίγα ναυτικά μίλια μακριά από την κατεχόμενη κυπριακή χερσόνησο της Καρπασίας. 

Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν-1

«Το γεωτρύπανό μας, Αμπντούλ Χαμίτ Χαν, είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Ερντογάν, κάνοντας γνωστό πως το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας βάζει πλώρη για το σημείο Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα νότια της περιοχής Gazi Paşa που βρίσκεται στις ακτές της νότιας Τουρκίας, βορείως της Κύπρου.

Ο λόγος για ένα σημείο το οποίο βρίσκεται εκτός των ορίων της οριοθετημένης κυπριακής ΑΟΖ.

Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντούλ Χαμίτ Χαν-2
Φωτ: @RTErdogan / twitter

«To Aμντουλ Χαμιτ Χαν το στέλνουμε στη Γαλάζια Πατρίδα στη νέα μας πορεία για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Το πλοίο μας Αμντουλ Χαμίτ Χαν, με την ευλογία του Θεού, το στέλνουμε 55 χιλιόμετρα νότια του Γκαζίπασα στο τεμάχιο Yörükler-1», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος προχώρησε όμως παράλληλα και σε προειδοποιήσεις: «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτήν την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί σε άλλα σημεία. Θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρουμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός. Ούτε οι κούκλες, ούτε αυτοί που κρατάνε τα νήματά τους δεν θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να πάρουμε αυτό που δικαιούμαστε στη Μεσόγειο. Πάντως κάποιοι που θα συναντήσουν στη Μεσόγειο το όνομα Αμπντούλ Χαμίτ Χαν ίσως θυμηθούν τον Ετέμ Πασά και τη μάχη του Δομοκού. Εκείνοι το κατάλαβαν. Έστω να θυμηθούν τον εθνικό αγώνα μας που πέρασαν μολις 100 χρόνια. Τα δικαιώματά μας τα εξασφαλίσαμε με τις διεθνείς συμφωνίες. Και σε όσους προσπαθούν με δήθεν χάρτες και με δήθεν ιστορικά δικαιώματα, τους ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η μπουκιά είναι αρκετά μεγάλη για να την καταπιουν. Δεν διστάσαμε να δώσουμε αγώνα όταν χρειάστηκε και δεν θα διστάσουμε να το ξανακάνουμε.»

Η σχετική τουρκική NAVTEX

AKDENİZ

  1. SONDAJ ÇALIŞMALARI, ABDÜLHAMİD HAN, HAKAN İLHAN, KUTSİ İLHAN VE MURAT İLHAN İSİMLİ GEMİLER İLE 09 AĞU-07 EKİ 22 TARİHLERİ ARASINDA AŞAĞIDAKİ YÖRÜKLER-1 SAHASINDA YAPILACAKTIR.

36 03.87 K – 031 54.26 D

36 05.88 K – 031 54.23 D

36 05.90 K – 031 56.70 D

36 03.90 K – 031 56.73 D

ÇALIŞMA GEMİLERİNDEN 10 MİL AÇIK GEÇİLMESİ.

  1. BU BİLDİRİ 07 EKİ 22 SAAT 2059Z’DA YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILACAKTIR.

Προκλητικός ο Ακάρ 

Νωρίτερα σήμερα, λίγο πριν από την έξοδο του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στη Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, είχε ανεβάσει τους τόνους με το βλέμμα στραμμένο στο Καστελόριζο.

«Είναι σε απόσταση κολύμβησης των σπουδαστών των στρατιωτικών σχολών μας. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) παρεξηγούνται με αυτό που λέμε επειδή οι σπουδαστές κολυμπούν εκεί. Τις προάλλες, ένας Έλληνας υπουργός δήλωσε “αν επιθυμούν ας έρθουν, αν μπορούν να κολυμπήσουν” κι εμείς δηλώσαμε “αν θέλει ο Θεός, μια ημέρα μπορεί να συμβεί κι αυτό”» σημείωσε ο Ακάρ, αναφερόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του ΥΕΘΑ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή