Υπ. Ενέργειας Τουρκίας: Το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση

Υπ. Ενέργειας Τουρκίας: Το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την Τετάρτη γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την Τετάρτη γεώτρηση στο σημείο «Γιορουκλέρ 1», ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με το «Anadolu» ο κ. Ντονμέζ ανέφερε στην ανάρτησή του ότι «το γεωτρύπανο Αμπντουλχαμίντ Χαν ξεκίνησε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο Γιορουκλέρ 1. Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια στα χαρμόσυνα νέα από τη Μαύρη Θάλασσα με νέα καλά νέα στη Μεσόγειο αυτή τη φορά. Με τον ιδρώτα των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι η τύχη του πλοίου μας καλή και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Υπενθυμίζεται ότι σε τελετή στη Μερσίνα στις 9 Αυγούστου, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανακοίνωσε την ανάπτυξη του πλωτού γεωτρύπανου σε περιοχή 29 ναυτικά μίλια (περίπου 55 χιλιόμετρα) από το Γκαζίμπασα, ουσιαστικά στα όρια του Κόλπου της Αττάλειας, εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Με βάση τη NAVTEX που κοινοποιήθηκε σχεδόν άμεσα (770/22) το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα κινηθεί σε αυτή την περιοχή μέχρι και τις 7 Οκτωβρίου 2022.

Υπ. Ενέργειας Τουρκίας: Το «Αμπντούλ Xαμίτ Χαν» ξεκίνησε την πρώτη του γεώτρηση-1

Όπως έχει γράψει η «Κ», στην Αθήνα η στάση Ερντογάν εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε όχι μόνο από τους εσωτερικούς υπολογισμούς του Τούρκου προέδρου, αλλά και από το έντονο διπλωματικό παρασκήνιο, όπως αυτό εξελίχθηκε σε πολλά και πολλαπλά επίπεδα το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Τα μηνύματα που είχαν φθάσει στην Αθήνα από την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο συνέτειναν προς μια κατεύθυνση στρατηγικών ισορροπιών από πλευράς του Ερντογάν. Τουλάχιστον από την πλευρά της Ουάσιγκτον η πίεση προς την Αγκυρα όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν έντονη και προς την κατεύθυνση της ανάγκης για διατήρηση της ενότητας του ΝΑΤΟ σε μια περίοδο στην οποία κρίνεται η αξιοπιστία της συμμαχίας, με αφορμή τον πόλεμο. Ο ρόλος του γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τον οποίο ο κ. Ερντογάν αντιμετωπίζει ως αξιόπιστο συνομιλητή, ήταν, επίσης, ιδιαίτερα σημαντικός για την πορεία που έχουν λάβει έως αυτή τη στιγμή τα πράγματα.

Στην Αθήνα δεν υπάρχει εφησυχασμός με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, καθώς ο Ερντογάν σημείωσε ότι στη συνέχεια το γεωτρύπανο θα κινηθεί αλλού.

Βέβαια, στην Αθήνα δεν υπάρχει κανένας εφησυχασμός με μακροπρόθεσμα χαρακτηριστικά, καθώς ο ίδιος ο κ. Ερντογάν σημείωσε ότι μετά τον Οκτώβριο το «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις και αλλού. «Το πλοίο μας όταν ολοκληρώσει τις γεωτρήσεις σε αυτή την περιοχή δεν θα σταματήσει και θα κατευθυνθεί στα άλλα σημεία. Και θα συνεχίσουμε να ψάχνουμε μέχρι να βρούμε. Οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις που κάνουμε γίνονται στις δικές μας περιοχές κυριαρχίας. Γι’ αυτό δεν χρειάζεται να πάρουμε την άδεια ή την έγκριση κανενός», είπε ενδεικτικά ο κ. Ερντογάν στις 9 Αυγούστου.

Με πληροφορίες και από Καθημερινή Κύπρου, ΚΥΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή