Σε Αλεξανδρούπολη και Σπέτσες ο Μενέντεζ, με φόντο την προειδοποίηση στην Τουρκία για τους S-400

Σε Αλεξανδρούπολη και Σπέτσες ο Μενέντεζ, με φόντο την προειδοποίηση στην Τουρκία για τους S-400

Στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος χθες απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέα προμήθεια S-400 από τη Ρωσία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα για ιδιωτική επίσκεψη βρίσκεται ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος χθες απηύθυνε σαφή προειδοποίηση στην Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέα προμήθεια S-400 από τη Ρωσία, ενώ έκανε ειδική αναφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

Ο κ. Μενέντεζ βρέθηκε την Τετάρτη στην Αλεξανδρούπολη. Ο Αμερικανός Γερουσιαστής, τον οποίο συνόδευε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης, επισκέφθηκε τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Την είδηση γνωστοποίησε ο πρόεδρος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ. Χθες, Πέμπτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μενέντεζ βρέθηκε στις Σπέτσες.

Προειδοποίηση στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μενέντεζ απηύθυνε χθες αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως μέλος της Ατλαντικής Συμφωνίας και ότι δεν πρέπει να κάνει λάθη τα οποία θα έθεταν «σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη». Η κίνηση αυτή του κ. Μενέντεζ προκλήθηκε από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Όπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η «Κ», ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την ευκαιρία μνημονεύει τόσο τις προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά όσο και τα εμπόδια που θέτει ο εξ ανατολών γείτονας στην ενταξιακή διαδικασία της Σουηδία και της Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μία ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ και πρόσθεσε: «Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος». 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή