Νέο κοίτασμα στην Κύπρο: Αντίδραση από την Τουρκία

Νέο κοίτασμα στην Κύπρο: Αντίδραση από την Τουρκία

Την αντίδραση της Αγκυρας προκαλεί η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την αντίδραση της Αγκυρας προκαλεί η ανακάλυψη κοιτάσματος φυσικού αερίου στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Τουρκίας Αναντολού υποστηρίζει πως η Αγκυρα δεν αναγνωρίζει την οριοθέτηση της Λευκωσίας και αναφέρει «παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (σ.σ. Kυπριακή Δημοκρατία), ενεργώντας ως η μόνη αρχή του νησιού, κήρυξε τη λεγόμενη ΑΟΖ αποτελούμενη από 13 τεμάχια στην Αν. Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή πλευρά χορήγησε άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε διεθνείς εταιρείες ενέργειας για αυτά τα λεγόμενα πεδία ΑΟΖ. Αυτό αύξησε τις εντάσεις με την Τουρκία και την «ΤΔΒΚ». Το Αναντολού αναφέρει πως η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τις συμφωνίες οριοθέτησης της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Κύπρου με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ. Η Αγκυρα μέσω του κρατικού πρακτορείου ισχυρίζεται πως «ένα μέρος του χώρου γεώτρησης στο λεγόμενο 6ο τεμάχιο, που δηλώθηκε από την ελληνοκυπριακή πλευρά, εισέρχεται στην περιοχή όπου βρίσκεται η υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας, αλλά το πλοίο γεώτρησης στο οποίο έκανε την ανάθεση η ENI και η Total βρίσκεται εκτός της επικαλυπτόμενης περιοχής».

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν σε ομιλία του αναφέρθηκε στις γεωτρήσεις που ξεκίνησε η Αγκυρα στην Αν. Μεσόγειο και τόνισε ότι «αυτό το γεωτρύπανό μας (σ.σ. “Αμπντούλ Χαμίτ Χαν”) το οποίο πιστεύουμε ότι θα φέρει καλά νέα, ταυτόχρονα αποτελεί σύμβολο της πρόθεσής μας να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας στη Μεσόγειο».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή