Τσαβούσογλου για Ανατ. Μεσόγειο: «Βάση για λύση η δίκαιη κατανομή των εσόδων»

Τσαβούσογλου για Ανατ. Μεσόγειο: «Βάση για λύση η δίκαιη κατανομή των εσόδων»

Τη ρητορική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, με τον Μ. Τσαβούσογλου να κατηγορεί την Ελλάδα για προπαγάνδα και να υποστηρίζει ότι η λύση στην Ανατολική Μεσόγειο εξαρτάται τη δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη ρητορική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί την Ελλάδα για μαύρη προπαγάνδα και να υποστηρίζει ότι η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται τη δίκαιη κατανομή των εσόδων στην Κύπρο. 

«Δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας»

Σε δηλώσεις του και αναφερόμενος στις ανακοινώσεις της κοινοπραξίας ENI-TOTAL για την κυπριακή ΑΟΖ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι «πράγματι η υφαλοκρηπίδα μας εκτείνεται μέχρι και αυτά τα τεμάχια, όμως το σημείο αυτό που γίνονται γεωτρήσεις είναι νοτιότερα από το νότιο όριο της υφαλοκρηπίδας μας. Ήδη εμείς δεν επιτρέπουμε να μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας».

«Ως αποτέλεσμα τα νότια και τα δυτικά όρια της υφαλοκρηπίδας μας είναι φανερά. Δυτικά αφήσαμε στα ελληνικά νησιά και χωρικά ύδατα 6 μιλίων. Λειτουργούμε σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Kαι εντός της υφαλοκρηπίδας μας συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες» πρόσθεσε. Είπε, επίσης, ότι «υπάρχουν επίσης οι περιοχές που μας έχει αδειοδοτήσει η “ΤΔΒΚ”. Στο παρελθόν έχουμε κάνει εργασίες εκεί και στο μέλλον θα γίνουν».

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας υποστήριξε ότι «όμως η λύση του ζητήματος της Ανατολικής Μεσογείου στην πραγματικότητα εξαρτάται από το μοίρασμα των εσόδων στην Κύπρο. Δηλαδή το 50% του ζητήματος. Η δίκαιη κατανομή των εσόδων».

«Η Ελλάδα να σταματήσει τη μαύρη προπαγάνδα»

Εξαπολύοντας βέλη στην Αθήνα, είπε ότι «η Ελλάδα πρώτα πρέπει να σταματήσει να κάνει μαύρη προπαγάνδα και να μιλάει εναντίον της Τουρκίας. Κάνει συνέχεια λόμπι εναντίον των F-16». Είπε επιπλέον ότι «όλο κάνουν αναφορά για διεθνές δίκαιο όμως οι “Τούρκοι της Δυτικής Θράκης” καταδιώκονται και παραβιάζονται τα δικαιώματα τους».

Ο κ. Τσαβούσογλου έκανε επίσης λόγο για παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών. «Τα κάνουν αυτά βασιζόμενοι στην Ε.Ε. όμως και τα δικά μας χέρια δεν είναι άδεια. Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει αυτές τις πολιτικές» πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «όσο η Ελλάδα ασκεί αυτή την πολιτική δεν έχει νόημα να χαλαρώσουμε απέναντι τους. Με την Ελλάδα δεν τσακωνόμαστε κάθε ημέρα όμως δεν υπάρχει ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει κανένα όφελος στον διάλογο όταν δεν υπάρχει ειλικρίνεια».

«Δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα»

Επανερχόμενος στο ζήτημα των F-16, είπε ότι «πράγματι για τα F-16 υπήρξε μια ενέργεια στο Κογκρέσο από το ελληνικό λόμπι, βασικά από ένα μέλος του Κογκρέσου με ελληνική καταγωγή. Όμως η απόφαση δεν είναι δεσμευτική». «Η κυβέρνηση (των ΗΠΑ) ξέρει πως δεν θα πάρουμε F-16 ή οποιοδήποτε άλλο προϊόν αν μας έχουν δεμένους χειροπόδαρα. Aν είναι να πάρουμε κάτι θα το πάρουμε για να το χρησιμοποιήσουμε. Γιατί να πάρουμε ένα σύστημα που δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε; Kαι περιμένουμε από την κυβέρνηση βάσει της θετικής στάσης της στα F-16 να πείσει και το Κογκρέσο» κατέληξε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. 

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή