Επιμένει ο Ερντογάν: Απειλεί ξανά την Ελλάδα, στηρίζει Πούτιν για αέριο και κυρώσεις

Επιμένει ο Ερντογάν: Απειλεί ξανά την Ελλάδα, στηρίζει Πούτιν για αέριο και κυρώσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος επέμεινε για τις δήθεν ελληνικές παρενοχλήσεις τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, καλώντας την Αθήνα σκεφτεί τι είδους σχέση θέλει να έχει με την Άγκυρα

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς διατηρεί τους τόνους ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιμένοντας για τη δήθεν παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο και απειλώντας ξανά ότι «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ».

Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ο Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΝΑΤΟ για το δήθεν «κλείδωμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300.

Παράλληλα, όπως υποστήριξε ο Τούρκος ηγέτης για το ίδιο ζήτημα, η Ελλάδα «υπολογίζει» τις δηλώσεις που έκανε ο ίδιος προ ημερών και «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας».

Και στη συνέχεια, ο Ερντογάν επιδόθηκε στις γνωστές απειλές: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σκεφτεί καλύτερα και να αποφασίσει τι είδους σχέση θα έχει με την Τουρκία. Πάντα λέω ότι μπορεί ξαφνικά να έρθουμε ένα βράδυ».

Ερντογάν υπέρ Πούτιν για φυσικό αέριο: Φταίνε οι κυρώσεις και όχι η Ρωσία

Εντύπωση προκαλεί, τέλος, το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε τη στήριξή του στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τα μέτρα που έχει πάρει με το φυσικό αέριο ως αντίδραση στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με το φυσικό αέριο. Η Ευρώπη θερίζει ό,τι σπέρνει. Η στάση και οι κυρώσεις της Ευρώπης εναντίον του κ. Πούτιν έφεραν αναπόφευκτα τον Πούτιν στο σημείο να πει “αν το κάνεις αυτό, θα το κάνω έτσι”. Νομίζω ότι η Ευρώπη θα περάσει αυτόν τον χειμώνα με σοβαρά προβλήματα, δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκνευρισμός Άγκυρας για τη στήριξη Ε.Ε. προς την Αθήνα

Οι σημερινές δηλώσεις έρχονται να προστεθούν σε έναν μπαράζ προκλήσεων που κρατούν από το Σαββατοκύριακο και για τις οποίες ο Τούρκος πρόεδρος έλαβε αυστηρή απάντηση από την Αθήνα, αλλά και την Κομισιόν.

Μάλιστα, νωρίτερα σήμερα το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ξεκάθαρα τον εκνευρισμό του για την ευρωπαϊκή αντίδραση στις προκλήσεις της Άγκυρας προς τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι δηλώσεις στήριξης προς την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Τσεχία – που έχει την προεδρία της Ένωσης αυτή την περίοδο – «κακομαθαίνουν» την Αθήνα.

«Η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη της Ε.Ε. προς την Ελλάδα στις διαφορές στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο για λόγους αλληλεγγύης είναι αντίθετη τόσο στο κεκτημένο της Ε.Ε. όσο και στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η στάση, που κακομαθαίνει την Ελλάδα, ενθαρρύνει τη μη λύση, όχι τη λύση, και υποστηρίζει την επιδίωξη της Ελλάδας για μαξιμαλιστικά αιτήματα. Είναι αξιοπερίεργο όσοι έκαναν αυτές τις δηλώσεις αγνοούν τις παραβιάσεις, τις παρενοχλήσεις και τις απειλές, τις προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας κατά της χώρας μας και μένουν αδιάφοροι για τις πράξεις και τις πρακτικές που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο», σημείωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τανζού Μπιλγκίτς.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή