Μητσοτάκης σε ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Μητσοτάκης σε ΥΠΕΞ Γαλλίας: Η Τουρκία υπονομεύει την ασφάλεια και τη σταθερότητα

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική επιθετικότητα βρέθηκε στην ατζέντα συνάντησης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με την υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την κ. Κολονά για την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και προκλητικότητας και τις απειλές από επίσημα χείλη έναντι της ελληνικής κυριαρχίας, τονίζοντας ότι η γειτονική χώρα προκαλεί ένταση, υπονομεύοντας την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και επανέλαβε την ανάγκη διαλόγου βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, και της καλής γειτονίας.

Ενεργειακή κρίση

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ανέφερε στην κ. Κολονά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και επανέλαβε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί αυτή η μεγάλη πρόκληση με συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις σημαντικές δυνατότητες που προσφέρει η Ελλάδα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. και την απεξάρτηση από τις ρωσικές πηγές ενέργειας, ως στρατηγικός ενεργειακός κόμβος. Συζητήθηκαν, επίσης, οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία.

«Απαράδεκτες οι απειλές από μια χώρα – σύμμαχο στο ΝΑΤΟ»

Σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Σλοβακίας, Ζουζάνα Καπούτοβα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πάγια θέση της Ελλάδας είναι ο διάλογος με βάση το Διεθνές Δίκαιο, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και τις σχέσεις καλής γειτονίας. 

Τόνισε, δε, ότι είναι απαράδεκτο η Ελλάδα να δέχεται απειλές που φτάνουν και σε αμφισβήτηση ελληνικής κυριαρχίας από μία χώρα που είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ.

Κ. Κολονά στην «Κ»: Το Παρίσι δίπλα στην Αθήνα οποτεδήποτε χρειαστεί

Με αποκλειστική συνέντευξή της «Κ», η κ. Κολονά έστειλε το μήνυμα ότι η σύμπραξη των ενόπλων δυνάμεων Γαλλίας – Ελλάδας καθιερώθηκε ως στρατηγική εταιρική σχέση και λειτουργεί προς όφελος των συμμάχων τους.

Η Γαλλίδα αξιωματούχος τόνισε ότι εγείρει ερωτήματα η τουρκική αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και καλεί σε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο «συμμαχικές και γειτονικές χώρες». Υπογράμμισε σε κάθε περίπτωση ότι το Παρίσι θα βρίσκεται στο πλευρό της Αθήνας «οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή