ΠτΔ από Καστελλόριζο: Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της ακεραιότητα

ΠτΔ από Καστελλόριζο: Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα προασπίσει την εθνική της ακεραιότητα

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μεγίστης για τον εορτασμό της 79ης Επετείου απελευθέρωσης του νησιού παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μεγίστης για τον εορτασμό της 79ης Επετείου απελευθέρωσης του νησιού παρέστη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Η κ. Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και την κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο Πεσόντων, δήλωσε ότι «γιορτάζουμε τα 79 χρόνια από την απελευθέρωση του Καστελλόριζου και τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες των νησιωτών μας. Που διατηρούν ακατάβλητο το εθνικό τους φρόνημα και συνεχίζουν να υπερασπίζονται αυτόν τον προμαχώνα του ελληνισμού από κάθε επιβουλή, γενναίοι και περήφανοι, όπως οι πρόγονοί τους».

«Η Ελλάδα, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, επιδιώκει μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές της. Θα προασπίσει όμως με αποτελεσματικότητα την εθνική της ακεραιότητα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αν αυτό χρειαστεί» πρόσθεσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Στη συνέχεια, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε την πυραυλάκατο «Λάσκος».

Απαρέγκλιτη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου

«Ο τόπος και η θεματική του συμποσίου φέρουν στη συγκυρία που διανύουμε ένα ισχυρό συμβολικό αποτύπωμα», τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, απευθύνοντας χαιρετισμό στο 4ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το συμπόσιο διοργάνωσε στη Ρόδο η Ελληνική Εταιρεία Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων και είχε θέμα «40 χρόνια από τη σύμβαση για το δίκαιο της θάλασσας του Montego Bay 1982». Η κ. Σακελλαροπούλου θεώρησε σημαντικό το γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται στη Ρόδο όταν στην ίδια περιοχή, τα Δωδεκάνησα, εντείνεται η τουρκική αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων, αλλά και της κυριαρχίας έναντι της Ελλάδας.

«Τα θέματα που αναπτύσσονται στο συμπόσιο, όπως της οριοθέτησης και ειρηνικής επίλυσης των θαλασσίων διαφορών και της δικαιοδοσίας ως προς τις επιχειρήσεις διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές, συνιστούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και ιδίως των ελληνοτουρκικών σχέσεων», είπε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Η κ. Σακελλαροπούλου πρόσθεσε ότι η διευθέτηση των αμφισβητήσεων με βάση το διεθνές δίκαιο συνθέτει μια «βαθιά πεποίθηση που χαρακτηρίζει την εξωτερική μας πολιτική» και υπογράμμισε ότι σε μια εποχή που το διεθνές δίκαιο βάλλεται, όπως καταδεικνύει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, «η Ελλάδα επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή του ως αντίβαρου σε κάθε τάση αναθεωρητισμού και επεκτατισμού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή