Ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα

Ο Νίκος Δένδιας στη Νέα Υόρκη την επόμενη εβδομάδα

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί την επόμενη εβδομάδα στην Νέα Υόρκη, προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες της εβδομάδας υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημειώνουν διπλωματικές πηγές, ο κ. Δένδιας αναμένεται να έχει σειρά επαφών με ομολόγους του από την ελληνική γειτονιά αλλά και με χώρες με τις οποίες η Ελλάδα δεν είχε παραδοσιακές σχέσεις, οι οποίες όμως διαδραματίζουν ρόλο στο παγκόσμιο στερέωμα.

Παράλληλα, αναμένεται να προωθηθεί και η ελληνική υποψηφιότητα για μια θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περίοδο 2025 – 2026, η υποψηφιότητα για το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περίοδο 2028 – 2030 και η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το 2035.

Πρόκειται επίσης να υπογραφεί σειρά από διμερείς συμφωνίες.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναμένεται επίσης να συμμετάσχει σε συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα, ως έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής, έχει ως εξής:

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου: τριμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Δένδια, της Κύπρου Ιωάννη Κασουλίδη και της Αρμενίας Ararat Mizoyan και αμέσως μετά διμερή συνάντηση υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

Στη συνέχεια, διμερής συνάντηση με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών της Ιορδανίας Ayman Safadi, με τον πρόεδρο 77ης Γενικής Συνέλευσης Csaba Korosi, με τον υπουργό Εξωτερικών του Πράσινου Ακρωτηρίου Rui Alberto de Figueiredo Soares.

Το πρόγραμμα της ημέρας αναμένεται να ολοκληρωθεί με συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου ο κ. Δένδιας αναμένεται να ενημερώσει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για την έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας.

Την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου το πρωί, ο υπουργός Εξωτερικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην έναρξη των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (ομιλίες ΓΓ ΟΗΕ, Προέδρου ΓΣ ΟΗΕ, Προέδρων Βραζιλίας και ΗΠΑ).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα διμερής συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ Σάμεχ Σούκρι και αμέσως μετά τριμερής συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Αμέσως μετά θα λάβουν χώρα διαδοχικές συναντήσεις με τον Παλαιστίνιο ΥΠΕΞ Riyad Al-Maliki (στην συνέχεια της επίσκεψης του Νίκου Δένδια στη Ραμάλλα τον Μάιο του 2021), τον Γεωργιανό ΥΠΕΞ Ilia Darchiashvili, και τον ΥΠΕΞ της Ρουάντα Vincent Biruta (στη συνέχεια της επίσκεψης του ΥΠΕΞ στο Κιγκάλι τον Νοέμβριο του 2021 και την επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ρουάντα στην Αθήνα τον περασμένο Μάιο).

Την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου, έχουν προγραμματισθεί διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Δομινικανής Δημοκρατίας Roberto Alvarez Gil, της Τζαμάικα Kamina Johnson Smith, καθώς και με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Nayef Falah Al-Hajraf (στη συνέχεια της σύναψης συμφωνίας πολιτικών διαβουλεύσεων που υπογράφηκε στο Ριάντ, έδρα του εν λόγω Οργανισμού τον Απρίλιο του 2021), καθώς και με την υπουργό Εξωτερικών του Παναμά Erika Mouynes (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης “Our Ocean 2023”).

Την Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικές συναντήσεις με τον Μολδαβό ΥΠΕΞ Nicu Popescu, τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας Μπουγιάρ Οσμάνι, τον ΥΠΕΞ της Μαδαγασκάρης Richard James Randriamandrato, τον ΥΠΕΞ της Μαυριτανίας Mohamed Salem Ould Merzoug και τον ΥΠΕΞ της Ινδίας Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ, τον οποίο ο κ. Δένδιας έχει συναντήσει στην Αθήνα, στο Νέο Δελχί και στο περιθώριο διεθνών διασκέψεων.

Ο Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να συμμετάσχει επίσης στην Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ των Αρχαίων Πολιτισμών.

Το πρόγραμμα της ημέρας θα ολοκληρωθεί με το Διατλαντικό Δείπνο με τη συμμετοχή του Αμερικανού ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προβλεφθεί διαδοχικά συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της Τανζανίας Liberata Mulamula, των Φιλιππίνων Enrique Manalo, του Ισημερινού (χώρα που θα εισέλθει στο Συμβούλιο Ασφαλείας το 2023) Juan Carlos Holguin Maldonado και του Παλάου Gustav Aitaro (διοργανώτρια χώρα της Διάσκεψης “Our Ocean 2022).

Στη συνέχεια θα λάβει χώρα γεύμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Διαδικασίας για Συνεργασία στην Νοτιο-Ανατολική Ευρώπη (Προεδρία Ποντγκόριτσα).

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT