Εκτός ορίων η Τουρκία: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Εκτός ορίων η Τουρκία: Η Ελλάδα διαστρεβλώνει τα γεγονότα για τη Μικρασιατική Καταστροφή

Το τουρκικό ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι όπως και με τη Μικρασιατική Καταστροφή, έτσι και τώρα η χώρα μας διαπράττει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» με το μεταναστευτικό, ενώ αξιώνει και αποζημιώσεις

1' 59" χρόνος ανάγνωσης

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε ένα κρεσέντο προκλητικών δηλώσεων επιδίδεται εκ νέου η Άγκυρα, κατηγορώντας μεταξύ άλλων την Ελλάδα για παραπλάνηση της διεθνούς κοινότητας και για υποκίνηση μίσους μέσω της παραποίησης γεγονότων. 

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με αφορμή τα 100 χρόνια από την εθνική τραγωδία της Μικρασιατικής Καταστροφής, υποστηρίζει ότι:

«Μέσα από μη ρεαλιστικές, παράλογες δηλώσεις και δραστηριότητες των ελληνικών αρχών με την ονομασία της “Μικρασιατικής Καταστροφής”, έχει ως στόχο (σ.σ. η Ελλάδα) να κάνει τον κόσμο να ξεχάσει την ήττα του ελληνικού στρατού κατά την εισβολή στην Ανατολία ως αποτέλεσμα της περιπέτειάς του πριν από 100 χρόνια και τα βάρβαρα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας, όπως και για να διαστρεβλώσει τα ιστορικά δεδομένα και να παραπλανήσει τη δική της κοινή γνώμη και τη διεθνή κοινότητα».

Μάλιστα, αναφερόμενο το τουρκικό ΥΠΕΞ και στη Συνθήκη της Λωζάννης, αξιώνει αποζημιώσεις από τη χώρα μας για τη μικρασιατική εκστρατεία, ισχυριζόμενο ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου.

Χαρακτηριστικά αναφέρει τα εξής: «Σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 59 της Συνθήκης της Λωζάννης, “η Ελλάδα αναγνωρίζει την υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών που προκύπτουν από τις ενέργειες του ελληνικού στρατού ή διοίκησης στην Ανατολία, αντίθετες με τους κανόνες του πολέμου”, λόγω των μαζικών δολοφονιών και καταστροφών που έχει διαπράξει κατά του άμαχου πληθυσμού στην Ανατολία. Θυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι αποδέχτηκε τα εγκλήματα που διέπραξε κατά της ανθρωπότητας και καταδικάστηκε σε αποζημίωση».

Στη συνέχεια, η Άγκυρα επαναφέρει και τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της για το προσφυγικό, σημειώνοντας ότι όλος ο κόσμος είναι μάρτυρας ότι η Ελλάδα, «που δεν πήρε ποτέ μάθημα από την ιστορία, συνεχίζει να διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας με τις ανελέητες πράξεις της, αφήνοντας αβοήθητους μετανάστες να πεθαίνουν, χωρίς να κάνει διάκριση μεταξύ γυναικών και παιδιών, ακόμη και σήμερα».

Τέλος, επισημαίνεται ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «να υπενθυμίζει στην Ελλάδα – που προσπαθεί με ψέματα να διαστρεβλώσει τα ιστορικά γεγονότα – τα μελανά σημεία της ελληνικής ιστορίας και σήμερα» και να λέει την αλήθεια στη διεθνή κοινότητα.

«Καλούμε την Ελλάδα για άλλη μια φορά να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική και να σταματήσει να υποκινεί το μίσος μέσω της παραποίησης των γεγονότων», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr