Eρντογάν στον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

Eρντογάν στον ΟΗΕ: «Η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων»

Ο Τούρκος πρόεδρος λοιδορεί την Ελλάδα ενώπιον της διεθνούς κοινότητας, με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Μιλά για δύο κράτη στην Κύπρο.

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να «επιτεθεί» στην Ελλάδα, με φόντο τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι εργασίες της οποίας εκτυλίσσονται αυτήν την εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Ο Τούρκος ηγέτης υποστήριξε, μεταξύ άλλων, πως «η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων» και πως η χώρα μας «με παράνομες επαναπροωθήσεις αυξάνει τη βία κατά των προσφύγων στο Αιγαίο». Στο ίδιο πλαίσιο, υποστήριξε ότι πέρα από τις «απάνθρωπες απωθήσεις» μεταναστών, η Ελλάδα ακολουθεί επίσης «πολιτικές καταπίεσης και διακρίσεων» κατά της μουσουλμανικής «τουρκικής μειονότητας».

«Παρατηρούμε πως αυξάνονται οι ελληνικές θηριωδίες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Ενώ εμείς παλεύουμε να αποτρέψουμε τους θανάτους μωρών, όπως είχε συμβεί με το μωρό Αϊλαν, η Ελλάδα μετατρέπει το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων με τις παράνομες και απερίσκεπτες απωθήσεις της», είπε. Και συνέχισε: «Την περασμένη εβδομάδα, ο 4χρονος Αμπντούλ Βαχάμπ και ο 9 μηνών Ασίμ πέθαναν μαζί με τις οικογένειες τους, καθώς τους βύθισε το φουσκωτό τους η Ελληνική Ακτοφυλακή. Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη και ο ΟΗΕ να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες που αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

«Πολιτική πρόκλησης από την Ελλάδα»

«Όσοι κάνουν επιδείξεις δύναμης στην περιοχή, δεν είναι ισότιμοι και δεν έχουν σχέση ούτε στρατιωτικά ούτε και πολιτικά, φέρνουν τον εαυτό τους σε αστεία θέση. Στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο η συνέχιση της ειρήνης και της ασφάλειας εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων και των συμφερόντων όλων», τόνισε ο κ. Ερντογάν για να προσθέσει: «Καλούμε την Ελλάδα να σταματήσει την πολιτική της πρόκλησης και της έντασης και να ακούσει τα καλέσματα μας για συνεργασία και υποστήριξη».

«Η Τουρκία υπερασπίζεται μέχρι τέλους τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο δεν θα παγιδευτεί στα παιχνίδια όσων ακολουθούν στρατηγική έντασης με στόχο πολιτικής σκοπιμότητας», υπογράμμισε.

Ο ίδιος συνέχισε καλώντας τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει τα κατεχόμενα στην Κύπρο ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» και μίλησε για «καταπίεση κατά των Τουρκοκυπρίων» με τα εμπάργκο, που «πρέπει να σταματήσουν».



Δένδιας: Ψευδή τα στοιχεία της Τουρκίας

Αυστηρή και άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια από τη Νέα Υόρκη στους προκλητικούς και ισχυρισμούς του Προέδρου της Τουρκίας κατά της Ελλάδας από του βήματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας κάθε φορά διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική. Η χώρα η οποία εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό, θέτοντας σε κίνδυνο δεκάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές, έρχεται να κατηγορήσει την Ελλάδα ακόμα και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, χρησιμοποιώντας μάλιστα ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες. Η χώρα, η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα η οποία έχει εκδώσει casus beli, η χώρα η οποία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας. Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε. 

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών διαμηνύει ότι «αυτό που έχουμε να απαντήσουμε είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στο χώρο της λογικής». 

Σημείωσε ότι οι συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί της τουρκικής πλευράς έχουν ακουστεί και απαντηθεί πολλές φορές.

«Καταρχήν, η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα η οποία σέβεται απολύτως τα ανθρώπινα δικαιώματα και βεβαίως τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας. Άλλωστε αυτό το αποδεικνύουν οι αριθμοί. Η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί. Θα ήταν καλό η Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη και πώς η ακμάζουσα άνω των 100.000 κάποτε μειονότητα, σήμερα έχει περιοριστεί σε λιγότερο από 5.000 ανθρώπους ή όπως κάποτε λεγόταν, η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί», υπογράμμισε. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή