Άγκυρα κατά Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά: «Άχρηστες και επιζήμιες οι παρεμβάσεις»

Άγκυρα κατά Ε.Ε. για τα ελληνοτουρκικά: «Άχρηστες και επιζήμιες οι παρεμβάσεις»

Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Φαρούκ Καϊμακτσί δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση της Ε.Ε.

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποδείξεις προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την στάση που πρέπει τηρεί στα ελληνοτουρκικά κάνει μέσω συνέντευξής του στην εφημερίδα Sabah ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Φαρούκ Καϊμακτσί. «Η Ε.Ε δεν έχει αρμοδιότητα να καθορίζει θέματα όπως οι θαλάσσιες δικαιοδοσίες και ο εναέριος χώρος. Ως εκ τούτου, αυτό που πρέπει να κάνει είναι να ενθαρρύνει όλες τις χώρες να επιλύουν τα διμερή τους προβλήματα σε διμερή βάση και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Όλες οι άλλες παρεμβάσεις είναι άχρηστες, είναι επιζήμιες. Αντίθετα, η Ε.Ε. υποστηρίζει τυφλά τη σωστή ή λανθασμένη στάση ενός κράτους μέλους», αναφέρει ο κ. Καϊμακτσί.

Στη συνέχεια κατηγορεί την Ελλάδα και την Κύπρο για μαξιμαλιστικές θέσεις ενώ υπογραμμίζει πως η χώρα μας με τη στάση της στέκεται εμπόδιο στην ενεργειακή ασφάλεια όλης της Ευρώπης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Καϊμακτσί θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας.

«Οι σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε. δεν πρέπει να είναι όμηροι των μαξιμαλιστικών προσδοκιών πολιτικής της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων. Η Ε.Ε. θα πρέπει επίσης να τους δώσει τα σωστά μηνύματα και να τους συμβουλεύσει να επιλύσουν τα προβλήματα σε διμερές επίπεδο. Αν γίνει αυτό, πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σημαντική ευκαιρία στις σχέσεις Τουρκίας – Ε.Ε.» είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: «Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ενεργειακής ασφάλειας μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Μία από τις τέσσερις σημαντικότερες γραμμές ενεργειακού εφοδιασμού της Ευρώπης περνάει από την Τουρκική Δημοκρατία, πρόκειται για το Νότιο Διάδρομο Φυσικού Αερίου. Η χωρητικότητά του μπορεί εύκολα να διπλασιαστεί σε λίγα χρόνια. Συνδέοντας εδώ το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, η Τουρκία προσφέρει στην πραγματικότητα μια πολύ σημαντική ευκαιρία στην Ευρώπη όσον αφορά την ενεργειακή ασφάλεια. Ωστόσο, δυστυχώς, οι δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα δεν μπορούν να αξιολογηθούν λόγω της πολιτικής της Ελλάδας και των Ελληνοκυπρίων έναντι της Τουρκίας στην Ε.Ε.».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή