Ερντογάν προς Σολτς: Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδετερότητα για τα ελληνοτουρκικά

Ερντογάν προς Σολτς: Η Γερμανία να επιστρέψει στην ουδετερότητα για τα ελληνοτουρκικά

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, κατά την οποία κάλεσε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ενόχλησή του στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, για τη στάση του στα ελληνοτουρκικά, εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Γερμανό καγκελάριο, κατά την οποία κάλεσε το Βερολίνο να επιστρέψει στην «ουδετερότητα» σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

Ερντογάν και Σολτς συζήτησαν για τις διμερείς και περιφερειακές σχέσεις, τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, καθώς και για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η τουρκική Διεύθυνση Επικοινωνιών.

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε στον Γερμανό καγκελάριο ότι ο διάλογος Άγκυρας – Ε.Ε., οι διαπραγματεύσεις για την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και οι συνομιλίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσουν εκ νέου.

Ο Ερντογάν τόνισε επίσης ότι αποδίδει «ιδιαίτερη σημασία» στον στενό διάλογο με τον Σολτς για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα και πως αυτός ο διάλογος θα βοηθήσει στην αναζωογόνηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Τον περασμένο μήνα, μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επέκρινε την Άγκυρα ότι δεν σημειώνει καμία πρόοδο προς τον στόχο της να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ, επικαλούμενη «σοβαρές ανεπάρκειες στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών της Τουρκίας». Το Βερολίνο, μεταξύ άλλων δυτικών συμμάχων, επικρίνει ανοιχτά την επιδείνωση της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, ο Γερμανός καγκελάριος είχε δηλώσει αναφερόμενος στην Τουρκία ότι «δεν νοείται κράτη – μέλη της συμμαχίας να αμφισβητούν την εθνική κυριαρχία άλλης χώρας του ΝΑΤΟ».

Όπως τόνισε κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, «όλα τα θέματα οφείλουν να λυθούν στη βάση του διαλόγου και του Διεθνούς Δικαίου. Είναι συμφέρουσα για όλους μας η καλή γειτονία. Η ανατολική Μεσόγειος είναι περιοχή γεμάτες δυνατότητες και είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών να τις αξιοποιήσουν».

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης είχε σημειώσει μεταξύ άλλων ότι «είναι πραγματικά κρίμα ο κ. Ερντογάν να μη βλέπει ότι βαδίζει σε αδιέξοδο, όταν δηλητηριάζει το λαό του με ψέματα κατά της Ελλάδας, γιατί οι γείτονες και οι εταίροι μας γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν». «Όλοι γνωρίζουν ότι τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν, οι διεθνείς συμβάσεις δεν αλλάζουν με αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε η ιστορία με ψευδαισθήσεις, ούτε η γεωγραφία με παραχαραγμένους χάρτες» συμπλήρωσε και πρόσθεσε: «Οι θέσεις μας στις απειλές είναι σαφείς. Αντιτάσσουμε το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Με πληροφορίες από ANADOLU, DPA

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή