Σάμος: Τι υποστηρίζει η τουρκική Ακτοφυλακή για τους επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του Λιμενικού

Σάμος: Τι υποστηρίζει η τουρκική Ακτοφυλακή για τους επικίνδυνους ελιγμούς κατά σκάφους του Λιμενικού

Τη δική της εκδοχή για τους επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικής ακταιωρού κατά σκάφους του Λιμενικού δίνει η τουρκική Ακτοφυλακή, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας

4' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δική της εκδοχή για τους επικίνδυνους ελιγμούς τουρκικής ακταιωρού κατά σκάφους του Λιμενικού ανοιχτά της Σάμου δίνει η τουρκική Ακτοφυλακή, υποστηρίζοντας ότι είναι αβάσιμοι οι ισχυρισμοί της Ελλάδας.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική ακτοφυλακή αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ελληνικών αρχών την 1η Νοεμβρίου 2022, προβλήθηκαν αβάσιμοι ισχυρισμοί ότι “κατά τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν για τον εντοπισμό οκτώ αγνοουμένων στη θάλασσα νότια της Σάμου στις 31 Οκτωβρίου 2022, έγιναν επικίνδυνοι ελιγμοί από σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής, ότι επέδειξαν όπλα και εμπόδισαν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εισερχόμενοι στην ελληνική περιοχή ευθύνης και στα χωρικά ύδατα”.

Οι πληροφορίες για το εν λόγω περιστατικό παρουσιάζονται παρακάτω:

Στις 31 Οκτωβρίου 2022, όταν διαπιστώθηκε ότι η Ελλάδα και δυνάμεις της FRONTEX εκτελούσαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου για τον εντοπισμό αγνοουμένων, ανατέθηκε αμέσως σε σκάφος του Λιμενικού να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε διεθνή ύδατα και εντός της τουρκικής περιοχής έρευνας και διάσωσης.

Στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης που πραγματοποιήθηκαν από την Ελλάδα και τις δυνάμεις της FRONTEX, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν ότι η Διοίκηση της Τουρκικής Ακτοφυλακής ήταν έτοιμη να συνεργαστεί και να υποστηρίξει, σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τις Θαλάσσιες Έρευνες και Διασώσεις, τις ελληνικές αρχές, ωστόσο εκείνες απάντησαν ότι δεν χρειάζονταν καμία βοήθεια από τα μέσα της τουρκικής ακτοφυλακής.

Έπειτα από ειδοποίηση προς το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής ότι εντοπίστηκε σορός στη θάλασσα από το εμπορικό πλοίο «PETRO BULK-1» με σημαία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις, το οποίο συμμετείχε στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στα νότια της Σάμου, στις 11:20 την 1η Νοεμβρίου 2022, σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής εστάλη στην αναφερόμενη τοποθεσία. Η σορός στις 11:35 περισυνελέγη και μεταφέρθηκε στο λιμάνι του Κουσάντασι, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

Προκειμένου να αποτρέψει την ανάσυρση της σορού από τη θάλασσα, σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής, κλάσης Rafnar LS-1063, πλησίασε πολύ κοντά στο σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής και ένα όπλο επιδείχθηκε στο προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής από το προσωπικό του ελληνικού σκάφους. Στη συνέχεια το προσωπικό της τουρκικής ακτοφυλακής ανταπέδωσε με τον ίδιο τρόπο.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχυρίστηκαν οι ελληνικές αρχές, η σορός μεταφέρθηκε από το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής στην τουρκική περιοχή έρευνας και διάσωσης και στα διεθνή ύδατα, όπως αυτά έχουν καθοριστεί στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας (IMO), σύμφωνα με τη Διεθνή Σύμβαση του Αμβούργου του 1979 για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση.

Είναι προφανές ότι η στάση που υιοθέτησε το προσωπικό της ελληνικής ακτοφυλακής κατά την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης που έχει ως μοναδικό σκοπό τη διάσωση ανθρώπινων ζωών, σε διεθνή ύδατα όπου έχει δικαιοδοσία η Τουρκία, είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, καθώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα, γεγονός που πλήττει τη συνείδηση ολόκληρης της παγκόσμιας κοινής γνώμης».

Τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε σκάφος του λιμενικού

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί, κατά τη διάρκεια επιχείρησης έρευνας και διάσωσης μεταναστών, φορτηγό πλοίο ξένης σημαίας που συμμετείχε στις έρευνες εντόπισε σορό εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών αρχών και ενημέρωσε την τουρκική ακταιωρό που έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της. Η τουρκική ακταιωρός εισήλθε τότε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς.

Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού από το λιμενικό και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Λιμενικού για το περιστατικό: 

«Αναφορικά με την επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αλλοδαπών, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες, στη θαλάσσια περιοχή 3,8 ν.μ. νότια Σαμιοπούλας ν. Σάμου, υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., γνωρίζεται ότι οι έρευνες συνεχίζονται και σήμερα από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Πλοίο Ανοιχτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., αεροσκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και σκάφος δύναμης FRONTEX.

Πρωινές ώρες σήμερα, Φ/Γ πλοίο ξένης σημαίας, το οποίο είχε δεσμευτεί από το ΕΚΣΕΔ να συμμετάσχει στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, εντόπισε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μία (01) σορό, ενημερώνοντας τουρκική ακταιωρό, η οποία έπλεε εντός τουρκικών χωρικών υδάτων για την παραλαβή της.

Στη συνέχεια, τουρκική ακταιωρός, η οποία έπλεε σε παρακείμενη περιοχή, εισήλθε εντός περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης των ελληνικών Αρχών και εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων και προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς κατά του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Κατά τη διαδικασία περισυλλογής της σορού και ενώ το περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προσέγγισε την ακταιωρό προκειμένου να της επισημάνει ότι έχει παραβιάσει τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να προκαλέσει φθορά στο σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ παράλληλα προέβη σε επίδειξη οπλισμού.

Επισημαίνεται ότι η ανωτέρω τουρκική ακταιωρός δεν είχε καμία ουσιαστική συνδρομή στην περιοχή για έρευνα προς εντοπισμό αγνοουμένων στη θάλασσα, ούτε δήλωσαν στον έχοντα τον συντονισμό της επιχείρησης ΕΚΣΕΔ την παρουσία της.

Σημειώνεται ότι οι κινήσεις της τουρκικής ακταιωρού δυσχέραιναν το έργο της Ελληνικής Ακτοφυλακής και της δύναμης FRONTEX καθώς και την εξέλιξη της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης αγνοούμενων.

Το συγκεκριμένο περιστατικό έλαβε χώρα παρουσία ιταλικού σκάφους της δύναμης FRONTEX, το πλήρωμα του οποίου κατέγραψε το συμβάν προκειμένου να ενημερώσει τον Οργανισμό FRONTEX για τις δικές του περαιτέρω ενέργειες.

Οι έρευνες συνεχίζονται, ενώ τυχόν εξελίξεις θα αναφερθούν με νεότερο δελτίο τύπου».

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή