Νέες ακρότητες Ερντογάν: «Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες»

Νέες ακρότητες Ερντογάν: «Ελλάδα, ΗΠΑ και χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες»

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι η προσπάθεια της Τουρκίας να ολοκληρώσει την αγορά F-16 θα ήταν «πολύ ευκολότερη» εάν ο έλεγχος της Γερουσίας κατέληγε στους Ρεπουμπλικάνους

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις κατηγορίες κατά της Ελλάδας, των ΗΠΑ και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών περί υπόθαλψης τρομοκρατών επανέλαβε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από Ουζμπεκιστάν, το πρωί του Σαββάτου, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι «η Ελλάδα, οι ΗΠΑ, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. προστατεύουν τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης FETO».

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλη Κωστίδη, ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε την Αθήνα ότι στηρίζει τις «τρομοκρατικές κουρδικές οργανώσεις» μέσω του «στρατοπέδου του Λαυρίου», καθώς και ότι φιλοξενεί πολλούς Γκιουλενιστές, οι οποίοι μέσω της Ελλάδας φεύγουν στην Ευρώπη.

Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι μέλη της FETO συμμετείχαν στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, ως ακόλουθοι του εξόριστου στις ΗΠΑ Τούρκου ιμάμη Φετιουλάχ Γκιουλέν.

Επίθεση και σε Μπάιντεν

Στρέφοντας τα βέλη του στις ΗΠΑ και στον Αμερικανό πρόεδρο, ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι «τον Γκιουλέν τον κρύβει ο Μπάιντεν».

«Ποιος τους στηρίζει (σ.σ. τους «τρομοκράτες»); Κυρίως η Ελλάδα. Τρέχουν στην Ελλάδα και από εκεί τρέχουν στην Ευρώπη. Ολοι εκεί διαφεύγουν. Ζουν σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία, Αγγλία, Αμερική. Και η Αμερική κρύβει αυτόν τον άνθρωπο (σ.σ. τον Φετουλάχ Γκιουλέν). Ποιος  τον κρύβει; Ο Μπάιντεν. Του έδωσαν ένα τεράστιo αρχοντικό στην Πενσυλβάνια, όπου μένει αυτός ο άνθρωπος. Αν με ρωτούσατε πού είναι το κέντρο της τρομοκρατίας, αυτό θα σας έλεγα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Με Ρεπουμπλικάνους στη Γερουσία, πιο εύκολη η αγορά των F-16»

Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να υπάρχουν «καλύτερα νέα» για τα F-16 που θέλει να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ η Τουρκία, εκτιμώντας ότι αν ενισχυθούν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο, η διαδικασία θα προχωρήσει πιο γρήγορα.

«Τον επόμενο μήνα ευελπιστώ να έχουμε καλύτερα νέα σε σχέση με τα F-16» σημείωσε και πρόσθεσε: «Εάν οι Ρεπουμπλικάνοι διεκδικήσουν τις λίγες έδρες που χρειάζονται στη Γερουσία, τα πράγματα θα είναι πολύ ευκολότερα για εμάς».

Ο κ. Ερντογάν εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του για την αμερικανική παρουσία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. «Φυσικά, μας ενοχλούν οι συμπεριφορές της Δύσης στην Ελλάδα, ειδικά της Αμερικής» τόνισε. 

Ως προς τη συμμετοχή του ψευδοκράτους με το καθεστώς παρατηρητή στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών, είπε ότι «θα ήταν λάθος να το θεωρήσουμε αυτό ως αναγνώριση. Η αναγνώριση έχει πολλά ευαίσθητα χαρακτηριστικά». Όπως είπε, πρέπει να δημιουργηθεί «ένα δίκτυο σε όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουμε τη ‘Βόρεια Κύπρο’ ως κράτος και πρέπει να ενώσουμε τον κόσμο με αυτό το δίκτυο. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του Κοσόβου για παράδειγμα». «Η υπόθεση της ‘Βόρειας Κύπρου’ δεν είναι τόσο εύκολη όσο το Κόσοβο, είναι πιο δύσκολη. Ωστόσο, θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε» συμπλήρωσε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή