Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση

Ελληνοτουρκικά: Η Αγκυρα κλιμακώνει την ένταση

Νέες «κορώνες» από Τ. Ερντογάν, υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα απειλητικά μηνύματα προς την Ελλάδα έστειλε χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του (AKP). Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους βαλλιστικούς πυραύλους Tayfun. Οπως είπε, η Τουρκία δεν είχε στο παρελθόν τέτοια όπλα, για να προσθέσει: «Φτιάχνουμε μόνοι μας αυτούς τους πυραύλους; Τους φτιάχνουμε με τέτοιο τρόπο που η Ελλάδα πανικοβάλλεται. Οι εφημερίδες κάνουν πρωτοσέλιδα, λένε “κοιμάστε”. “Ο άνθρωπος (Τούρκος)”, λένε, “στέλνει τον Tayfun από τη Σμύρνη”. Εχει εμβέλεια 561 χλμ. Είπα στους συνεργάτες μου ότι αυτό δεν ήταν αρκετό, πρέπει να το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα. Φυσικά, όταν μεταδόθηκε αυτή η είδηση, τι άρχισαν να λένε οι Ελληνες; “Θα χτυπήσουν την Αθήνα”. Kάτσε φρόνιμα, συμπεριφέρσου καλά. Εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με Αθήνες κ.λπ. Δεν αγγίζουμε αυτούς που δεν μας αγγίζουν».

Η υψηλών τόνων ρητορική της τουρκικής ηγεσίας συνεχίζεται και κλιμακώνεται. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προκλητικές ενέργειες. Χθες, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 που εισήλθε στο FIR Αθηνών, χωρίς να καταθέσει σχέδιο πτήσης, παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο και πέταξε στις 14.44 πάνω από την Παναγιά και στις 14.45 πάνω από τις Οινούσσες στα 31.000 πόδια. Στις 14.46, άλλο ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από την Παναγιά στα 29.000 πόδια. Νωρίτερα, στις 14.34, ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες στα 24.000 πόδια. Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική.

Το μήνυμα της Ουάσιγκτον προς την Τουρκία αναφορικά με την πιθανή συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Σύρο ομόλογό του Ασαντ.

Η τουρκική ηγεσία εξακολουθεί να προβληματίζει πέραν του Ατλαντικού με τις επιλογές της και την κινητικότητα που αναπτύσσει στην ευρύτερη περιοχή. Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Νεντ Πράις δήλωσε χθες ότι «δεν υποστηρίζουμε χώρες που αναβαθμίζουν τις σχέσεις τους ή εκφράζουν την υποστήριξή τους στην αποκατάσταση του βάρβαρου δικτάτορα Μπασάρ αλ Ασαντ και κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να σκεφτούν δύο φορές προτού προχωρήσουν σε οποιαδήποτε εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Ασαντ. Αναφορά που σαφώς απευθύνεται και στην Τουρκία, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται ανοικτός στο ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Σύρο ομόλογό του. Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών συναντήθηκαν στη Μόσχα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Τα μηνύματα της Ουάσιγκτον προς την Αγκυρα αποκτούν επιπλέον σημασία ενόψει της προγραμματισμένης για τις 18 Ιανουαρίου συνάντησης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν στην Ουάσιγκτον. Η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η Αγκυρα επιδιώκει να πάρει το πράσινο φως για την αγορά νέων μαχητικών αεροσκαφών F-16 και για την αναβάθμιση αυτών που ήδη διαθέτουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή