Ο Ερντογάν πάει στις κάλπες ποντάροντας σε διώξεις και παροχές

Ο Ερντογάν πάει στις κάλπες ποντάροντας σε διώξεις και παροχές

Οι οπαδοί του διατείνονται πως, παρά τα αντίθετα σημάδια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι όμως υποστηρίζουν ότι η παροχολογία και οι δικαστικές μεθοδεύσεις μαρτυρούν την αγωνία για την πολιτική του επιβίωση

3' 34" χρόνος ανάγνωσης

Οι οπαδοί του διατείνονται πως, παρά τα αντίθετα σημάδια, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παραμένει κυρίαρχος στην πολιτική σκηνή της χώρας. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι όμως υποστηρίζουν ότι η παροχολογία και οι δικαστικές μεθοδεύσεις μαρτυρούν την αγωνία για την πολιτική του επιβίωση. Οποιον κι αν πιστέψει κανείς, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αποκλείεται να εκμαιεύσει, έστω και με ανορθόδοξα μέσα, τη νίκη στις προεδρικές εκλογές, που οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα διεξαχθούν στις 14 Μαΐου.

Την περασμένη εβδομάδα o Ερντογάν, μετά την πολύωρη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε 25% αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων. Ηταν άλλη μία προσπάθεια για να απαλύνει τις δυσκολίες των Τούρκων πολιτών σε ένα οικονομικό περιβάλλον που ο πραγματικός πληθωρισμός έχει ξεπεράσει το 100%, ενώ ο επίσημος βρίσκεται στο 64%. Ομως μία μέρα μετά ο κ. Ερντογάν αναγκάστηκε να αλλάξει απόφαση και να ανεβάσει το ποσοστό της αύξησης στο 30%. Υποσχέθηκε μάλιστα και νέα αύξηση τον Ιούλιο του 2023!

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αυτή η αλλαγή είναι ένα δείγμα της νευρικότητας που υπάρχει στην κυβέρνηση, καθώς οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν τα επιθυμητά ποσοστά και οι πρώτες αντιδράσεις του κόσμου για τις αυξήσεις που δίνει ο πρόεδρος δεν ήταν καθόλου θετικές. Είχαν προηγηθεί η αύξηση του βασικού μισθού κατά 50% και η πρόωρη συνταξιοδότηση 2,5 εκατομμυρίων Τούρκων δίχως όριο ηλικίας.

Ολες οι διαδοχικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιούνται από διάφορες εταιρείες στην Τουρκία δείχνουν συγκεκριμένα δεδομένα. Και τα πιο αισιόδοξα σενάρια δείχνουν πως η κυβερνητική συμμαχία σήμερα δεν ξεπερνάει το 40%-42% και για να καταφέρει ο κ. Ερντογάν να επανεκλεγεί χρειάζεται ποσοστό 50,1%. Τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης, δίχως να έχουν ανακοινώσει επίσημα τον υποψήφιο πρόεδρό τους, καταγράφουν ποσοστά που αγγίζουν το 42%-44%. Σε περίπτωση που υποψήφιοι πρόεδροι είναι ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ή ο δήμαρχος της Αγκυρας Μανσούρ Γιαβάς, τα ποσοστά αγγίζουν το 48%-49%. Το δεύτερο σημαντικό δεδομένο των δημοσκοπήσεων είναι το ποσοστό του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, τα ποσοστά του οποίου εμφανίζονται στις σφυγμομετρήσεις στο 10,5% και το 12,5%. Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν πως, με αυτά τα δεδομένα, την εκλογή του επόμενου προέδρου της Τουρκίας θα την καθορίσουν οι Κούρδοι του HDP.

Τη μια μέρα ανακοίνωσε αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων κατά 25%. Και την επομένη την ανέβασε στο 30%.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν πως η Δικαιοσύνη κινείται προκειμένου να εμποδίσει και να «εξαφανίσει» τους αντιπάλους του κ. Ερντογάν. Ο εισαγγελέας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, Μπεκίρ Σαχίν ζήτησε να τεθεί εκτός νόμου το φιλοκουρδικό HDP, το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της Τουρκίας. Ο Σαχίν υποστήριξε πως το HDP συνδέεται «με οργανικό τρόπο» με την τρομοκρατική οργάνωση PKK. «Ενεργούν σχεδόν σαν γραφείο στρατολόγησης», αναφέρει ο εισαγγελέας και προσθέτει πως «85 εκατομμύρια πολίτες της χώρας γνωρίζουν πως αυτό το κόμμα είναι όργανο του PKK και έχει άμεσους δεσμούς μαζί του». Ο συμπρόεδρος του ΗDP Μιτχάτ Σεντζάρ μίλησε για «δικαστική συνωμοσία εναντίον μας».

Πριν από δύο εβδομάδες το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας αποφάσισε την αναστολή της παροχής κρατικής επιχορήγησης στο HDP ύψους περίπου 27 εκατομμυρίων ευρώ. Ο επικεφαλής του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, είναι φυλακισμένος από το 2016. Εκατοντάδες στελέχη και εκλεγμένοι δήμαρχοι του HDP –οι οποίοι είχαν εκλεγεί κυρίως στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου ζουν πολλοί Κούρδοι– έχουν συλληφθεί και αντικαταστάθηκαν από αξιωματούχους που όρισε η τουρκική κυβέρνηση.

Η καταδίκη Ιμάμογλου

Πολιτικοί αναλυτές υπενθυμίζουν και την καταδίκη του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου τον περασμένο μήνα σε κάθειρξη 2 ετών και 5 μηνών. Αν η απόφαση επικυρωθεί από το Εφετείο θα στερηθεί όλα τα πολιτικά του δικαιώματα. Η καταδίκη Ιμάμογλου έχει προκαλέσει ρήγμα και στη συμμαχία των έξι κομμάτων της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα η πρόεδρος του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ να υποστηρίζει την υποψηφιότητα Ιμάμογλου για την προεδρία, ενώ ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου επιμένει στη δική του υποψηφιότητα.

Eμπειροι δημοσιογράφοι της γειτονικής χώρας, με τους οποίους συνομίλησε η «Κ», εκτιμούν πως η τουρκική κυβέρνηση ενδέχεται να επιθυμεί μια τελική διαπραγμάτευση με τους Κούρδους του HDP. Με αντάλλαγμα την ελεύθερη κάθοδο στις εκλογές, μπορεί να διεκδικήσει τη στήριξή τους στο πρόσωπο του Ερντογάν. Σε διαφορετική περίπτωση το HDP θα αντιμετωπίσει την ποινή της απαγόρευσης της λειτουργίας του, ενώ και οι βουλευτές και τα μέλη του κόμματος θα μπορούν να διωχθούν και να φυλακιστούν, όπως ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς. Η τουρκική κυβέρνηση διαψεύδει αυτές τις πληροφορίες και μιλάει για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ενώ επιμένει πως δεν επεμβαίνει στο έργο των δικαστών.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT