Μήνυμα Μπλίνκεν από Τουρκία: «Τεράστια» τα οφέλη από την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες

Μήνυμα Μπλίνκεν από Τουρκία: «Τεράστια» τα οφέλη από την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών για τις θαλάσσιες ζώνες

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι προσβλέπει στη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες. Υπογράμμισε, δε, ότι θα έχει συζητήσεις για το πώς θα μπορούσαν οι ΗΠΑ να συμβάλουν σε αυτή τη βελτίωση.

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Τουρκία και η Ελλάδα είναι στενοί φίλοι μας και, φυσικά, σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ. Οι σχέσεις με αυτές τις δύο χώρες είναι πολύ σημαντικές για εμάς», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, απαντώντας σε σχετική με τα ελληνοτουρκικά ερώτηση της δημοσιογράφου Ντενίζ Κιλισλίογλου του δικτύου NTV.

«Ηταν απίστευτα ικανοποιητικό να βλέπεις Ελληνες -αλλά και Αρμένιους και Ισραηλινούς- να δουλεύουν δίπλα στους Τούρκους βοηθώντας ανθρώπους μετά τον σεισμό. Και ελπίζει κανείς ότι, αν μπορεί να προκύψει κάτι θετικό από αυτήν την καταστροφή, ίσως αυτό να είναι οι βελτιωμένες σχέσεις με αυτές τις χώρες», συνέχισε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Νομίζω ότι η Τουρκία έχει λάβει μέτρα για να προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις. Τα υποστηρίζουμε πολύ. Προσβλέπω στις συνομιλίες που θα έχω στην Ελλάδα για να δω πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι», ανέφερε ο Α. Μπλίνκεν λίγες ώρες προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά, κάλεσε τις δύο χώρες «να καταβάλουν προσπάθειες για να κατευνάσουν τις όποιες εντάσεις και επίσης να βρουν έναν θετικό τρόπο που θα τις οδηγήσει μπροστά: στη βελτίωση των σχέσεών τους».

Ο ίδιος υποστήριξε, επίσης, ότι τα οικονομικά οφέλη από την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών -για παράδειγμα των διαφορών που έχουν να κάνουν με τις θαλάσσιες ζώνες- θα ήταν «τεράστια», ειδικά για την Τουρκία που θα βρεθεί έτσι «στην καρδιά των ενεργειακών οδεύσεων» της Μεσογείου.

«Τα οικονομικά οφέλη από αυτό θα ήταν τεράστια (σ.σ.: tremendous). Οι ευκαιρίες για τις τουρκικές επιχειρήσεις, για την τουρκική οικονομία, για τον τουρκικό λαό, θα ήταν τεράστιες. Επομένως, υπάρχει πραγματικό όφελος από την επίλυση αυτών των μακροχρόνιων διαφορών επειδή αυτή η επίλυση θα δημιουργούσε περισσότερες ευκαιρίες για τον λαό», υπογράμμισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή