Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν: Ξεκινά ο 4ος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Συνάντηση Δένδια – Μπλίνκεν: Ξεκινά ο 4ος γύρος στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν

6' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ακολούθησαν οι συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κοινή συνέντευξη Τύπου. 

Δένδιας: Η ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα

Το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην αρχή της συνάντησης.

Επίσης, ο κ. Δένδιας τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε επιπλέον πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα έχει με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε ότι θα συζητήσουν για την άμυνα και την ασφάλεια, την επιβολή του διεθνούς δικαίου και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επεσήμανε.

Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή εξήρε από την πλευρά του ο Αντονι Μπλίνκεν στις εισαγωγικές δηλώσεις, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία. Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Οπως τόνισε «ο στρατηγικός διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε». Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο στρατηγικό διάλογο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον το 2021 και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. «Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.

Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς. Ο Αντονι Μπλίνκεν υπενθύμιζε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή. «Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης», σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ακόμη εξήρε το ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.

Σημείωσε επιπλέον ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. «Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός στρατηγικός διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

Στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι ο 3ος γύρος του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι:

  • περιφερειακά ζητήματα,
  • άμυνα και ασφάλεια,
  • επιβολή του νόμου και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,
  • ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών,
  • εμπόριο και επενδύσεις,
  • ενέργεια και περιβάλλον,
  • δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Γέφυρα Μπλίνκεν μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος χθες έφθασε στην Αθήνα, προερχόμενος από την Τουρκία. Στην Αγκυρα ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε παραίνεση για μείωση των εντάσεων, ενώ στην Αθήνα απένειμε τα εύσημα για τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. 

Eύσημα από Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο οποίος χθες το βράδυ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που στη συνέχεια παρέθεσε και δείπνο προς τιμήν του. Η προσγείωση του κ. Μπλίνκεν στην Αθήνα αμέσως μετά την Αγκυρα –όπου πέρα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε και ένα σύντομο τετ α τετ με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν– προδίδει και έναν από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου ταξιδιού στην περιοχή, την υποστήριξη της προσπάθειας να ανοίξουν πιο πυκνοί και συνεκτικοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας επιβεβαιώθηκε

«Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας» υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και την δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δυο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυρών νατοϊκών συμμάχων στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

Προτροπές για μείωση των εντάσεων    

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Αντονι Μπλίνκεν υπέδειξε ως γεγονός που ικανοποιεί τις ΗΠΑ τα βήματα που κάνει η Τουρκία για συνεργασία με την Ελλάδα, την Αρμενία και το Ισραήλ, ενώ τόνισε πως η Αγκυρα θα έχει όφελος από τη μείωση της έντασης και την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, καθώς θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δικτύων μεταφοράς ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Ουσιαστικά ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη δυτική συμμαχία και τις χώρες που την εκπροσωπούν στην περιοχή.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή