Κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν: «Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Κοινές δηλώσεις Δένδια – Μπλίνκεν: «Η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, κήρυξαν το πρωί την έναρξη του 4ου γύρου του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας - ΗΠΑ.

10' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ δεν υπήρξε ποτέ πιο στενή, δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν, κατά τις κοινές δηλώσεις με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια.

Αναφερόμενος στην τωρινή συγκυρία, στον απόηχο των σεισμών, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μίλησε για ισχυρό θεμέλιο για την επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών. «Αυτή η στιγμή μάς θυμίζει τι μας φέρνει κοντά σαν ανθρώπινα όντα και σε τελευταία ανάλυση αυτό είναι πιο σημαντικό από οποιαδήποτε διαφορά μας», τόνισε και επεσήμανε πως επιθυμία και των δυο λαών είναι να βοηθήσει ο ένας τον άλλον σε μια στιγμή ανάγκης. «Αυτό δεν λύνει βέβαια τις διαφορές, αλλά είναι μια υπενθύμιση ότι είμαστε άνθρωποι πάνω από όλα και ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα δημιουργήσει ένα ισχυρό θεμέλιο, ώστε να προχωρήσουν και οι δύο χώρες να επιλύσουν τις διαφορές μεταξύ τους», επεσήμανε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι πρέπει οι διαφορές να επιλύονται μέσω της διπλωματίας και να αποφεύγονται οι απειλές που δημιουργούν ένταση.

Μπλίνκεν: Ραχοκοκαλιά της συνεργασίας μας η αμυντική συμφωνία

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας σημείωσε ότι «πριν έρθω εδώ, ήμουν στην Τουρκία, όπου είδα τον τεράστιο πόνο που προκάλεσε ο σεισμός». Ευχαρίστησε, δε, τον Νίκο Δένδια και τον ελληνικό λαό για τη βοήθεια στην Τουρκία. «Αργότερα θα εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου σε ορισμένους από τους διασώστες που ήταν στην Τουρκία» σημείωσε, προσθέτοντας: «Η συνεισφορά τους δείχνει ποιοι είναι οι Ελληνες: αποτελεσματικοί, συμπονετικοί, αφοσιωμένοι στο να βοηθούν τους άλλους. Αυτό είναι το ήθος, αυτό είναι το ελληνικό φιλότιμο».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι εταίροι, σύμμαχοι, φίλοι μας και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε μαζί τους και μέσω και του ΝΑΤΟ για την ασφάλεια στην περιοχή, να επιλύουμε τα ζητήματα διπλωματικά και να αποφεύγουμε απειλές που απλώς αυξάνουν την ένταση. Και αυτά είναι πιο δύσκολα σε προεκλογικό περίοδο» σημείωσε. Πρόσθεσε πως, αν επιλυθούν οι διαφορές, ανοίγονται μεγαλύτερες ευκαιρίες από αυτές που βλέπουμε σήμερα για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Συνοψίζοντας, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως «είναι σημαντικό οι φίλοι μας, οι εταίροι μας, να διαχειριστούν διπλωματικά και ειρηνικά τις διαφορές τους» και ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν αυτές τις προσπάθειες.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, τόνισε ότι η αμυντική συνεργασία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της συνεργασίας. «Από την υπογραφή της επικαιροποίησης της αμυντικής συμφωνίας, πέρυσι, οι στρατοί των δύο χωρών κάνουν μαζί ασκήσεις. Είναι κάτι πολύ σημαντικό για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλη την περιοχή» υπογράμμισε.

Δένδιας: Η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου

Από την πλευρά του, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι στρατηγικές και έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Οπως τόνισε, ο στρατηγικός διάλογος αφορά επτά σημαντικούς τομείς. «Αποτελεί απτή απόδειξη της δυναμικής που έχουν οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ. Σχέσεις στρατηγικές, οι οποίες έχουν φτάσει στο υψηλότερο σημείο, με βέβαιη προοπτική. Στέρεη βάση των διμερών μας σχέσεων είναι οι κοινές μας αρχές και αξίες: η ελευθερία, η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προσήλωσή μας στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ν. Δένδιας.

Η ανοδική δυναμική των διμερών στρατηγικών σχέσεων επισφραγίστηκε από τις δύο αμυντικές συνεργασίας της Ελλάδας και των ΗΠΑ, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών. Επισήμανε πως η υπογραφή τους αποδεικνύει ότι, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον, η Ελλάδα αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας. Ειδική αναφορά έκανε ο Νίκος Δένδιας στη «δυναμική παρουσία» της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε το μήνυμα πως η ελληνική εξωτερική πολιτική στρατηγική βασίζεται στην πλήρη εφαρμογή των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, στον σεβασμό των αρχών του καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταδίκης της απειλής ή της χρήσης βίας. Υπογράμμισε ότι από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα προσέφερε βοήθεια στην Ουκρανία, συντάχθηκε αμέσως με τις αποφάσεις και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην Ε.Ε. και στον ΟΗΕ. Σημείωσε, επιπροσθέτως, ότι η Βουλή επικύρωσε σε σύντομο χρονικό διάστημα την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ελληνοτουρκικά και Λιβύη

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τη σεισμόπληκτη Τουρκία. «Αν, μέσω της επαφής αυτής, βελτιωθεί το κλίμα, αυτό έχει και πολιτικές συνέπειες. Ωστόσο η Ελλάδα δεν επιδιώκει ανταλλάγματα από την τουρκική πλευρά μέσω της βοήθειας που προσφέρει» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα δεν θέλει εντάσεις.

Η θέση της Ελλάδας και των ΗΠΑ είναι ότι το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν προσδίδει κάποιο θετικό στοιχείο, αλλά είναι απολύτως παράνομο και ανυπόστατο, τόνισε επίσης ο Νίκος Δένδιας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Ευθύς αμέσως, παίρνοντας τον λόγο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε πως συμφωνεί για το θέμα αυτό με τον Νίκο Δένδια και υπογράμμισε πως είναι πολύ σημαντικό να φτάσουμε σε εκλογές στη Λιβύη το συντομότερο δυνατό. «Να έχουμε μια κυβέρνηση να έχει εκλεγεί από τον λαό και δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

4ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ

Οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Αντονι Μπλίνκεν, κήρυξαν το πρωί την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ.

Δένδιας: Η ισχυρή συνεργασία των δύο χωρών προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα

Στην αρχή της συνάντησής του με τον Αντονι Μπλίνκεν, ο Νίκος Δένδιας έστειλε το μήνυμα πως η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή και πως η ενίσχυσή της προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Επίσης, τόνισε πως οι στρατηγικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δείχνουν το συνεχές ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή μας σχετικά με τη συνεργασία και την άμυνα. Υπογράμμισε, επιπλέον, πως οι δύο χώρες έχουν κοινές αξίες και κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που θα είχε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, είπε πως στην ατζέντα βρίσκονταν η άμυνα και η ασφάλεια, η επιβολή του Διεθνούς Δικαίου και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ανθρωπιστικές και περιβαλλοντικές προκλήσεις, αλλά και οι σχέσεις μεταξύ των λαών. «Θα κάνουμε έναν ανοικτό διάλογο σχετικά με τα περιφερειακά πολιτικά προβλήματα» προσέθεσε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο υπουργός Εξωτερικών στη γεωστρατηγική και ενεργειακή σημασία της Αλεξανδρούπολης για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. «Θέλουμε να συνδέσουμε ακόμα και τους ηλεκτρικούς μας αγωγούς» επεσήμανε.

Μπλίνκεν: Βασικός στρατηγικός κόμβος η Αλεξανδρούπολη

Στις εισαγωγικές του δηλώσεις, ο Αντονι Μπλίνκεν εξήρε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ασφάλειας και την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή, ενώ υπογράμμισε πως οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία. Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξή της στην Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς και κάλεσε Αθήνα και Αγκυρα να αδράξουν την ιστορική στιγμή και το θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί.

Οπως τόνισε, «ο Στρατηγικός Διάλογος είναι στην πραγματικότητα μια αντανάκλαση της σχέσης που έχουν οι πολίτες μας για περισσότερα από 200 χρόνια, και πράγματι η σημερινή διευρυμένη αντιπροσωπεία αντιπροσωπεύει το βάθος της σχέσης που έχουμε».

Υπενθύμισε πως η σημερινή συζήτηση βασίζεται στον 3ο Στρατηγικό Διάλογο, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο υπουργείων στην Ουάσιγκτον, το 2021, και σε άλλα σημαντικά βήματα, όπως η τροποποίηση της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας. «Τα στρατεύματα των δύο χωρών εκπαιδεύονται μαζί, με νέους τρόπους και σε περισσότερα μέρη. Η Αλεξανδρούπολη έχει γίνει βασικός στρατηγικός κόμβος για να φέρουμε νέα αμυντικά όπλα, φορτηγά, πυροβολικό, στρατιωτικές μονάδες σε όλη την Ευρώπη», επεσήμανε.

Σημείωσε πως οι ΗΠΑ εργάζονται για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων στην περιοχή, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας, ενώ «παρόμοιες επενδύσεις έχουμε και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων 123 εκατομμυρίων δολαρίων σε υποδομές στον κόλπο της Σούδας και στη Λάρισα». «Οι ΗΠΑ ευγνωμονούν την Ελλάδα για την ακλόνητη υποστήριξή της προς την Ουκρανία μετά την εισβολή, μεταξύ άλλων ανοίγοντας τις πόρτες της σε 20.000 εκτοπισμένους Ουκρανούς», τόνισε.

Ακόμη ευχαρίστησε την Ελλάδα που άμεσα έστειλε πυροσβέστες, γιατρούς, προσωπικό έρευνας και διάσωσης, αλλά και προμήθειες στη γειτονική Τουρκία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

Ο Αντονι Μπλίνκεν υπενθύμισε ότι ο Νίκος Δένδιας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος υπουργός Εξωτερικών που ταξίδεψε στην Τουρκία, ενώ και ο ίδιος βρέθηκε εκεί την Κυριακή. «Είδαμε και οι δύο την απίστευτη καταστροφή από τον σεισμό και είχαμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις προσπάθειες διάσωσης και ανακούφισης» σημείωσε και πρόσθεσε ότι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «δήλωσαν ότι θα ενισχύσουν τη διμερή συνεργασία, λέγοντας ότι δεν πρέπει να περιμένουμε άλλο σεισμό για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας». Επίσης, κάλεσε τις δύο χώρες «να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία για να ενισχυθούν οι ιστορικές σχέσεις μεταξύ δύο κρίσιμων συμμάχων σε μια κομβική περιοχή σε μια καίρια στιγμή».

Ακόμη, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Ακόμη, εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως, για παράδειγμα, τη Βουλγαρία.

Σημείωσε, επιπλέον, ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο. «Οι σχέσεις μας διαρκώς εξελίσσονται, καινοτομούν, οδηγώντας τελικά σε ένα καλύτερο μέλλον», τόνισε και κατέληξε: «Είμαι βέβαιος ότι ο σημερινός Στρατηγικός Διάλογος θα προωθήσει όλες αυτές τις προσπάθειες και θα μας βοηθήσει να αποδώσουμε καλύτερα για τον ελληνικό και τον αμερικανικό λαό, και για τον κόσμο, γιατί αυτή είναι η ευθύνη μας».

Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Σημειώνεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021.

Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο στρατηγικός διάλογος είναι:

  • περιφερειακά ζητήματα,
  • άμυνα και ασφάλεια,
  • επιβολή του νόμου και αντιμετώπιση της τρομοκρατίας,
  • ανθρωπιστικές προκλήσεις και ετοιμότητα για την αντιμετώπιση καταστροφών,
  • εμπόριο και επενδύσεις,
  • ενέργεια και περιβάλλον,
  • δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.

Οι συνομιλίες, στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων, αναμένεται να επικεντρωθούν στους τρόπους περαιτέρω ενίσχυσης των στρατηγικών διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς, καθώς και σε περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Γέφυρα Μπλίνκεν μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας

Τον ρόλο γέφυρας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία φιλοδοξεί να διαδραματίσει η Ουάσιγκτον, όπως προκύπτει από τη στάση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, ο οποίος έφθασε χθες στην Αθήνα προερχόμενος από την Τουρκία. Στην Αγκυρα, ο κ. Μπλίνκεν απηύθυνε παραίνεση για μείωση των εντάσεων, ενώ στην Αθήνα απένειμε τα εύσημα για τον ηγετικό της ρόλο στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας. 

Eύσημα από Μπλίνκεν στην Ελλάδα

Το άριστο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επιβεβαιώνει η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ο οποίος χθες το βράδυ είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε και δείπνο προς τιμήν του.

Η προσγείωση του Α. Μπλίνκεν στην Αθήνα αμέσως μετά την Αγκυρα -όπου, πέρα από τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε και ένα σύντομο τετ-α-τετ με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν- προδίδει και έναν από τους βασικούς στόχους του συγκεκριμένου ταξιδιού στην περιοχή, την υποστήριξη της προσπάθειας να ανοίξουν πιο πυκνοί και συνεκτικοί δίαυλοι επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας επιβεβαιώθηκε

«Η ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας» υπογραμμίστηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών με τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «υπογράμμισαν την ισχυρή σχέση ΗΠΑ – Ελλάδας.

Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την περιφερειακή ηγεσία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς υποστήριξής της στην Ουκρανία και του ρόλου της ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου. Συζήτησαν για τον τραγικό σεισμό στην Τουρκία και τη δέσμευση για την υποστήριξη των πληγέντων. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τη δέσμευσή τους ως ισχυροί ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι στη δημοκρατία, στην ειρήνη και στην ευημερία».

Προτροπές για μείωση των εντάσεων    

Κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα, ο Αντονι Μπλίνκεν υπέδειξε ως γεγονός που ικανοποιεί τις ΗΠΑ τα βήματα που κάνει η Τουρκία για συνεργασία με την Ελλάδα, την Αρμενία και το Ισραήλ, ενώ τόνισε πως η Αγκυρα θα έχει όφελος από τη μείωση της έντασης και την επίλυση των διαφορών με την Ελλάδα, καθώς θα βρίσκεται στο επίκεντρο των δικτύων μεταφοράς ενέργειας από τη βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Ουσιαστικά, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Τουρκία να προσεγγίσει τη δυτική συμμαχία και τις χώρες που την εκπροσωπούν στην περιοχή.  

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή