Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος, παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

Μενέντεζ: Πολλά υποσχόμενη η Ανατολική Μεσόγειος, παρά τις προκλήσεις και τους επικίνδυνους ηγέτες σε Τουρκία και Ρωσία

Το μήνυμά του προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Η Ανατολική Μεσόγειος αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις στο σημερινό μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό τοπίο. Από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια, έως τους επικίνδυνους ηγέτες στη γειτονική Τουρκία ή τη Ρωσία. Αλλά η Ανατολική Μεσόγειος είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που προβλήθηκε στο 1ο Φόρουμ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (1st East Macedonia & Thrace Forum), που διοργανώνει στην Αλεξανδρούπολη το Ολυμπία Φόρουμ (Olympia Forum), σε συνεργασία με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, το Energizing Greece και την Hellas Journal, εξετάζοντας τον ρόλο της περιοχής στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού αποτυπώματος της Ελλάδας.

Ο Μπομπ Μενέντεζ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων ακαδημαϊκών, στοχαστών και επιχειρηματικών ηγετών στο φόρουμ που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Εβρου, υπογραμμίζοντας τον κρίσιμο ρόλο της Αλεξανδρούπολης, που λειτουργεί -όπως υπογράμμισε- «ως σημαντικός αμυντικός κόμβος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ και τώρα μετατρέπεται, επίσης, σε ενεργειακό κόμβο με μια νέα εγκατάσταση υγροποιημένου φυσικού αερίου».

«Η προθυμία της Ελλάδας να δώσει το παράδειγμα σε ό,τι αφορά την ενέργεια δεν αποτελεί απλώς τον ορισμό της ηθικής ηγεσίας. Είναι απολύτως λογική οικονομικά», σημείωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής και πρόσθεσε:

«Οι ελληνικές καινοτομίες στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια εδραιώνουν την ηγεσία σας σ’ αυτόν τον χώρο, χαρίζοντας μεγαλύτερες οικονομικές ευκαιρίες στους ανθρώπους σας σε μακρύ χρονικό ορίζοντα στο μέλλον. Η χώρα σας δείχνει στον κόσμο πώς η υιοθέτηση της καθαρής ενέργειας σας βάζει στην αιχμή της καινοτομίας. Αλλά υπάρχουν ακόμα περισσότερα που πρέπει να γίνουν».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας δήλωσε υπερήφανος που υπήρξε επί μακρόν υπέρμαχος της σχέσης Ελλάδας – ΗΠΑ. «Ως γιος προσφύγων ο ίδιος, που ήρθαν στις Ηνωμένες Πολιτείες σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής, έχω βαθιά εκτίμηση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, τα απίστευτα επιτεύγματα και τη συνεισφορά της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσο μεγάλο μέρος της νομοθεσίας που εισηγήθηκα και ψήφισα στη θητεία μου στο Κογκρέσο έχει επικεντρωθεί στην ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των δύο εθνών μας», σημείωσε ο κ. Μενέντεζ, φέρνοντας ως παράδειγμα το νομοσχέδιο «Eastern Mediterranean Security and Energy Partnership Act», που επιτρέπει την ανάδυση ενός νέου ενεργειακού κέντρου, το οποίο θα δώσει ώθηση στην πορεία της περιοχής προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά και το νομοσχέδιο για την Ελληνο-Αμερικανική Αμυντική και Διακοινοβουλευτική Εταιρική Σχέση (US-Greece Defense and Interparliamentary Partnership Act), «που βοηθά στην επέκταση μιας ήδη ισχυρής συμμαχίας».

Ο Αμερικανός γερουσιαστής ανέφερε ακόμα πως έχει μιλήσει με την υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Τζένιφερ Γκράνχολμ, για συγκεκριμένα σχέδια που θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση και δεσμεύτηκε πως θα συνεχίσει να ασκεί πίεση ώστε να διασφαλίσει πως υπάρχουν σχέδια σε εφαρμογή, «προσπάθειες που θα ωφελήσουν την ασφάλεια καθιστώντας την περιοχή λιγότερο εξαρτημένη από ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία και άλλα απολυταρχικά καθεστώτα».

«Ας συνεχίσουμε λοιπόν να χτίζουμε πάνω σε όσα έχουμε ήδη μαζί πετύχει», υπογράμμισε, χαιρετίζοντας τις κοινές προσπάθειες «να φέρουμε μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης».

Το Συνέδριο διεξάγεται υπό την αιγίδα του Olympia Forum, του μεγαλύτερου συνεδρίου περιφερειακής ανάπτυξης στην Ελλάδα, και αποτελεί την πρώτη προσπάθεια εξαγωγής των αρχών και της φιλοσοφίας του Olympia Forum σε μια συγκεκριμένη ελληνική Περιφέρεια.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή