Ποιοι μένουν σε θέσεις-κλειδιά για το κενό των 40 ημερών

Ποιοι μένουν σε θέσεις-κλειδιά για το κενό των 40 ημερών

Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθούν αθέμιτες αναταραχές ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, σε μια φάση εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παράλληλα με την προετοιμασία για πιθανή έκπληξη στις εκλογές που μεσολαβούν στη γειτονική χώρα

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντατικές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να αποφευχθούν αθέμιτες αναταραχές ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, σε μια φάση εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, παράλληλα με την προετοιμασία για πιθανή έκπληξη στις εκλογές που μεσολαβούν στη γειτονική χώρα. Σκοπός είναι να διασφαλιστεί η συνέχεια της συνεργασίας ανάμεσα σε στελέχη της κυβέρνησης και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίστηκαν πτυχές των υποθέσεων αυτών τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς να δημιουργηθεί κενό.

Αυτή τη στιγμή είναι σαφές ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος θα παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Στο ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης λόγω των δυσκολιών που εξ ορισμού δημιουργεί η απλή αναλογική, οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος θα αντικατασταθούν αμέσως μετά την ολοκλήρωση της περιφοράς των εντολών από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς (23-24 Μαΐου).

Δεν είναι ακόμη σαφές ποιοι προορίζονται για υπουργοί σε αυτές τις δύο θέσεις, αν και στην περίπτωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας βολιδοσκοπούνται λύσεις πρώην στρατιωτικών με πολύ καλή γνώση των ισορροπιών και των δυσκολιών που μπορεί να υπάρχουν στο Στρατόπεδο Παπάγου. Στο υπουργείο Εξωτερικών τα πράγματα είναι πιο απλά. Προφανώς θα επιλεγεί κάποιος υπουργός για την περίοδο έως τις δεύτερες εκλογές, ωστόσο η παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων με άριστη γνώση των ελληνοτουρκικών ζητημάτων, όπως για παράδειγμα ο γ.γ. του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος, διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχεια.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ήδη προεξοφλείται η παραμονή ορισμένων συμβούλων στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, και προοριζόμενος εκ του Συντάγματος υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, να διαθέτει μια ραχοκοκαλιά που θα επιτρέπει την απρόσκοπτη λειτουργία του κεντρικού άξονα της κυβέρνησης. Πρέπει να θεωρείται δεδομένη η παραμονή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Αννας-Μαρίας Μπούρα, αλλά και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Θάνου Ντόκου. Μεταξύ των συμβούλων που θα συνεχίσουν να εργάζονται έως τις δεύτερες εκλογές στο Μέγαρο Μαξίμου περιλαμβάνεται και ο Νίκος Τσάφος, ειδικός σύμβουλος του πρωθυπουργού πάνω σε ενεργειακά ζητήματα, ενώ δεδομένη θεωρείται η παραμονή και άλλων στελεχών.

Η παραμονή της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού και του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας θεωρείται δεδομένη.

Η συζήτηση για πρόσωπα που συνδέονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τη διαχείριση των ελληνοτουρκικών υποθέσεων έχει ως βασική αφετηρία τα ερωτήματα που έχουν προκύψει σε σχέση με την κατάσταση στην Τουρκία. Οι εκλογές της 14ης Μαΐου και του δεύτερου γύρου της 28ης Μαΐου στην Τουρκία, σε φάση δηλαδή που στην Ελλάδα η αναμέτρηση της 21ης Μαΐου θα έχει ήδη διεξαχθεί, μπορεί να παραγάγουν δύο αποτελέσματα με εντελώς διαφορετικές δυναμικές αλλά και προκλήσεις για την ελληνική διπλωματία.

Στην περίπτωση επικράτησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι διαφορές στην αντίληψη και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής δεν θα είναι δραματικές, ενώ θα είναι δυνατόν να δρομολογηθούν οι εξελίξεις επί τη βάσει όσων έχουν διακινηθεί τους τελευταίους δυόμισι μήνες μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας και παρήγαγαν αποτελέσματα, όπως το μορατόριουμ κατά τους θερινούς μήνες και ορισμένες επαφές υψηλότερου ή χαμηλότερου επιπέδου. Στην αντίθετη περίπτωση, εκλογής δηλαδή στην προεδρία του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με την υποστήριξη ενός ετερόκλητου συνασπισμού ο οποίος αποτελείται από κεμαλιστές, ακροδεξιούς, ακόμη και ήπιους ισλαμιστές, υπάρχει αβεβαιότητα.

Εμπειροι παρατηρητές επισημαίνουν ότι οι αναλύσεις που γίνονται με βάση εξωτερικές παραστάσεις για τη στάση των κεμαλιστών τη δεκαετία του ’90 ή του ’00, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν, καθώς το ισλαμιστικό αποτύπωμα 20 ετών, όχι μόνο στην κοινωνία αλλά και στο βαθύ κράτος της Τουρκίας, έχει αλλοιώσει καθοριστικά τον χαρακτήρα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή