ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ο Μπελέρης ενεπλάκη σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των εκλογών

ΥΠΕΞ Αλβανίας: Ο Μπελέρης ενεπλάκη σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των εκλογών

Κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέση για την υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη πήρε η υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών της Αλβανίας, Ολτα Τζάσκα, μετά τις αντιδράσεις για τη σύλληψή του δύο ημέρες πριν τις εκλογές. 

Με μια ανάρτησή του στο Twitter απαντά στην ελληνική πλευρά κάνοντας λόγο έλλειψη σεβασμού προς τους θεσμούς της Αλβανίας ενώ κατηγορεί τον Μπελέρη για εγκληματική δραστηριότητα ενάντια στις «ελεύθερες και δίκαιες εκλογές» της Αλβανίας.

«Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι Έλληνες φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα σκληρά αποδεικτικά στοιχεία που αναζητούσαν δεν θα μπορούσαν να είναι πιο δύσκολα – Ο Φρέντι Μπελέρη έχει πιαστεί να εμπλέκεται σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών», αναφέρει αρχικά στην ανάρτησή της η Τζάσκα.

Και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνουμε πώς το να είναι Έλληνας υπήκοος τον εξαιρεί από το νόμο ως πολίτης της Αλβανίας. Προτρέπουμε τους Έλληνες φίλους μας να απέχουν από δηλώσεις που δεν δείχνουν σεβασμό προς τους ανεξάρτητους θεσμούς της χώρας μας.»

 

Υπουργείο Εξωτερικών Ελλάδας για σύλληψη Μπελέρη

«Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, σχετικά με την υπόθεση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας Διονύση-Φρέντι Μπελέρη.

«Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου», προσθέτει χαρακτηριστικά. «Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία», τονίζει.

«Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου».

«Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο», καταλήγει.

Προφυλάκιση δυο ημέρες πριν τις δημοτικές εκλογές

Nωρίτερα το δικαστήριο της Αυλώνας αποφάσισε την προφυλάκιση του υποψηφίου δημάρχου Χειμάρρας και Eλληνα ομογενούς, στις φυλακές των Τιράνων, όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον 10 ημέρες.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες χαρακτήρισε την απόφαση πολιτική, όπως και όλο το σκηνικό μέχρι τη σύλληψή του. Το δικαστικό σώμα θα ανακοινώσει την απόφαση για τον Παντελή Κοκαβέση στο νοσοκομείο των Τιράνων, όπου μεταφέρθηκε λόγω προβλημάτων υγείας.

Σημειώνεται ότι ο Μπελέρης συνελήφθη μόλις δύο 24ωρα πριν από τις δημοτικές εκλογές στη γειτονική χώρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα προς τα Τίρανα πως, αν η Αλβανία επιθυμεί να προσεγγίσει την Ε.Ε., θα πρέπει να εξασφαλίσει ελεύθερες δημοτικές εκλογές και να απελευθερώσει άμεσα όποιους φυλάκισε. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή