Σχοινάς: Θα γίνει διεξοδική έρευνα για το καταγγελθέν περιστατικό από τους New York Times

Σχοινάς: Θα γίνει διεξοδική έρευνα για το καταγγελθέν περιστατικό από τους New York Times

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι η εγκαθίδρυση των απαιτούμενων υποδομών στα κράτη – μέλη θα επιτρέψει την διερεύνηση ανάλογων καταγγελιών και την απόδοση δικαιοσύνης όταν και όπου σημειώνονται παραβιάσεις.

5' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πεποίθησή του ότι θα γίνει διεξοδική έρευνα από την εθνική αρχή διαφάνειας για το συμβάν που ήρθε στο φως της δημοσιότητας πρόσφατα μέσω των New York Times και στο οποίο καταγράφονται μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, να περισυλλέγονται στη Λέσβο, να μεταφέρονται στη θάλασσα και να εγκαταλείπονται σε σχεδία από την ελληνική ακτοφυλακή εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στη διάρκεια σχετικής συζήτησης που διεξήχθη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Εκφράσαμε την ανησυχία μας σχετικά με τις εικόνες που είδαμε να δημοσιεύονται από τους New York Times και παρά το γεγονός ότι η Κομισιόν δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει βιντεοσκοπημένο υλικό ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε ξεκάθαρα ότι αν αυτές οι κατηγορίες είναι πραγματικές, δεν είναι σε καμία περίπτωση αποδεκτές» τόνισε ο κ. Σχοινάς. Υπενθύμισε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε επιστολή στις ελληνικές αρχές μέσω της οποίας ζητήθηκε πλήρης και διεξοδική έρευνα για το περιστατικό.

Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίηση εκ μέρους της Κομισιόν για το γεγονός ότι η επιστολή αυτή απαντήθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που επιβεβαίωσε – όπως τόνισε ο κ. Σχοινάς – ότι θα διεξαχθεί μια πλήρης και διεξοδική έρευνα για το συμβάν και που μάλιστα η εν λόγω έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει.

Μιλώντας στην επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου παρουσία και  της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε Ίλβα Γιόχανσον, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξάλλου τόνισε ότι ««ο,τιδήποτε υπονομεύει τις ευρωπαϊκές αρχές δεν έχει θέση στην Ένωσή μας. Και δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια και οποιαδήποτε παραβίαση εναντίον του δικαιώματος παροχής ασύλου είναι απαράδεκτη. Η Ε.Ε ήταν, είναι και θα παραμείνει ένας προορισμός για εκείνους που ζητούν άσυλο δραπετεύοντας από έναν πόλεμο ή μια δίωξη» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, επεσήμανε παράλληλα ότι «την ίδια στιγμή όλοι συμφωνούμε ότι μια ουσιαστική μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να βασίζεται σε έναν συνεχιζόμενο, αδιάκοπο αγώνα εναντίον διακινητών, στην προστασία των εξωτερικών μας συνόρων. Σε καμία περίπτωση δεν βλέπω ότι αυτές οι αρχές είναι αντίθετες μεταξύ τους ή ότι ακυρώνουν η μια την άλλη. Μπορούμε να κάνουμε και τα δύο» πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε, εξάλλου, ότι η εγκαθίδρυση των απαιτούμενων υποδομών στα κράτη – μέλη θα επιτρέψει την διερεύνηση ανάλογων καταγγελιών και την απόδοση δικαιοσύνης όταν και όπου σημειώνονται παραβιάσεις. «Αυτό θα είναι το κλειδί, όχι μόνο για να έρχονται στο φως αυτές οι υποθέσεις, αλλά κυρίως για να τις προλαμβάνουμε» σημείωσε.

Στις αλλεπάλληλες ερωτήσεις ευρωβουλευτών (Renew Europe, Αριστερά και Πράσινοι) για το εάν η εθνική αρχή διαφάνειας θα μπορέσει να διεξάγει τελικά μια έρευνα που θα φέρει αποτελέσματα – καθώς η ΕΑΔ είχε και στο παρελθόν διεξαγάγει έρευνα για καταγγελλόμενα περιστατικά επαναπροωθήσεων παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, χωρίς αποτέλεσμα – ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη αρχή διαφάνειας (κατά της διαφθοράς) και πώς βάσει όσων του έχουν μεταφέρει συνάδελφοί του οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί είναι εξαιρετικά υψηλού επιπέδου επαγγελματίες και πως αυτός ο τομέας είναι πολύ καινούργιος για εκείνους. Αλλά επειδή ακριβώς είναι ένας νέος τομέας, όπως είπε,  έχουν ήδη εκπαιδευθεί από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) και πως θα πρέπει να τους δοθεί ένα περιθώριο να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν. «Αναμένουμε η έρευνα να μην καλύψει μόνο τις συστημικές ελλείψεις αλλά και να ταυτοποιήσει εκείνους που είναι υπεύθυνοι σε επιχειρησιακό επίπεδο και να έρθουν ενώπιον της δικαιοσύνης» ανέφερε. Παράλληλα ανέφερε ότι θα πρέπει να αφήσουν το περιθώριο του χρόνου να ολοκληρωθεί η εν λόγω έρευνα και πως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα η Κομισιόν να επιτραπεί και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς να μετέχουν σε αυτή όπως το Παρατηρητήριο του Ελσίνκι. Επανέλαβε τη σημασία της ανεξάρτητης αρχής τονίζοντας ότι έδωσε μάχη για την δημιουργία της.

Καθώς Ιταλός ευρωβουλευτής (Σοσιαλιστές) υπενθύμισε αντίστοιχα καταγγελλόμενα περιστατικά και σε άλλες χώρες, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι σε οποιαδήποτε χώρα, ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος η «απάντηση» της Κομισιόν σε κάθε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή ευρωπαϊκών αρχών θα είναι η ίδια, δηλαδή κυρώσεις.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο τέλος της συζήτησης και στη διάσωση 100 περίπου μεταναστών- ανάμεσά τους και παιδιά –  τις δύο τελευταίες μέρες στα σύνορα στον Έβρο από την υπηρεσιακή κυβέρνηση στην Ελλάδα, σημειώνοντας μάλιστα ότι δεν άκουσε να γίνεται αναφορά σε αυτό το γεγονός από κανέναν ευρωβουλευτή στη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε υπάρχει ανθρωπισμός και αλληλεγγύη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Ταχύτερες οι διαδικασίες ασύλου»

Νωρίτερα και στην απολογιστική συζήτηση στην ίδια επιτροπή για τον ρόλο της Task Force για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι  έχει συντονιστική και υποστηρικτική λειτουργία και σε καμία περίπτωση δεν αλλάζει, αντικαθιστά ή υποκαθιστά την πρωταρχική ευθύνη των εθνικών αρχών στη διαχείριση της μετανάστευσης στην επικράτειά τους. Υπενθύμισε παράλληλα την περίοδο όταν ανέλαβε η τρέχουσα Κομισιόν ότι ««η κατάσταση στα κέντρα των νησιών στην Ελλάδα ήταν τουλάχιστον δεινή, ντροπιαστική για να πούμε ολόκληρη την ιστορία. Τα περιστατικά βίας ήταν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Οι εγκαταστάσεις ήταν ανεπαρκείς, κάτω από τα πρότυπα, υπερπλήρεις και ακατάλληλες» και είπε χαρακτηριστικά ότι «η Μόρια δεν ήταν ο δικός μου τύπος της Ευρώπης». Τέσσερα χρόνια μετά, χάρη στη συλλογική δουλειά και την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, όπως προσέθεσε, υπάρχουν νέα κέντρα με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, στη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, ενώ μίλησε και για το Μαυροβούνι στη Λέσβο.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τον συνωστισμό στα κέντρα υποδοχής, κάτι το οποίο έχει να κάνει και με τις μεταφορές στην ηπειρωτική χώρα και των μετεγκαταστάσεων σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ και συνδεδεμένα μέλη. Και σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες ασύλου είπε ότι είναι ταχύτερες.

Από την πλευρά της, η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον αναφέρθηκε και εκείνη στην αρχή της θητείας της Κομισιόν υπενθυμίζοντας την «απειλή προς την ΕΕ από τον Πρόεδρο Ερντογάν», ο οποίος μιλούσε για άνοιγμα των συνόρων λίγο πριν την πανδημία, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση τώρα είναι «πολύ καλύτερη» καθώς υπάρχουν λειτουργικά κέντρα υποδοχής, δεν είναι υπερπλήρη και οι διαδικασίες ασύλου είναι πιο ομαλές. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ακόμη υπάρχουν πολλές προκλήσεις και προβλήματα.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή