F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις Ενοπλες Δυνάμεις

F-35: Ποιες δυνατότητες «ξεκλειδώνουν» για τις Ενοπλες Δυνάμεις

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας - Τι θα λάβει η Τουρκία από τις ΗΠΑ

4' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εποχή της 5ης γενιάς μαχητικών μπαίνει η Ελλάδα μετά την έγκριση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο αίτημα της Αθήνας για την προμήθεια έως 40 αεροσκαφών F-35A Lightning II.

Η επιστολή αποδοχής κοινοποιήθηκε τα ξημερώματα στην Αθήνα και πλέον ανοίγει ο δρόμος για τη διαπραγμάτευση ανάμεσα στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, το αρμόδιο γραφείο για τις εξαγωγές του F-35 (Joint Program Office).

Η LOA που έχει πλέον στα χέρια της η ελληνική πλευρά περιλαμβάνει τη δυνητική πώληση έως 40 αεροσκαφών F-35 που ισοδυναμούν σε δύο πολεμικές Μοίρες.

Η επιστολή αποδοχής περιέχει και όλες τις προαιρέσεις του προγράμματος, δηλαδή, 42 κινητήρες, εξοπλισμό για την υποστήριξη των μαχητικών, θερμοβολίδες και αντίμετρα, εξομοιωτές για την εκπαίδευση των χειριστών στο έδαφος, την εκπαίδευση των τεχνικών, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, λογισμικό και υλικό για το πρόγραμμα εν συνεχεία υποστήριξης των F-35 το οποίο εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση σε αποθήκες ανταλλακτικών, αλλά και μια σειρά από προγράμματα και συσκευές επικοινωνίας, κρυπτογράφησης και λοιπών συνοδευτικών υλικών, με το συνολικό τίμημα να ανέρχεται σε 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία ενδιαφέρεται σε πρώτη φάση για την απόκτηση μίας Μοίρας F-35 (18 έως 24 αεροσκάφη) με το κόστος να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί κάτω από τα 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών στην 117 Πτέρυγα Μάχης θα αναλάβει η ελληνική πλευρά και δεν θα συμπεριληφθούν ως SSI (προγράμματα Ασφάλειας, Εφοδιασμού και Πληροφοριών) που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν με επιπλέον 500 εκατομμύρια δολάρια το πρόγραμμα.

Τι παίρνει η Τουρκία

Παράλληλα με την έγκριση του ελληνικού αιτήματος, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άναψε το πράσινο «φως» και στο αίτημα της Αγκυρας για F-16.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η επιστολή αποδοχής, η Τουρκία θα προμηθευτεί 40 F-16 Block 70 και κιτ εξοπλισμών ώστε ακόμη 79 αεροσκάφη (Block 40 και Block 50+) να αναβαθμιστούν στο επίπεδο Viper.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η τουρκική αεροπορία θα διαθέτει 119 F-16V, ωστόσο, στο «πακέτο» ύψους περίπου 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιλαμβάνεται και μεγάλος αριθμός όπλων για τα τουρκικά μαχητικά.

Πιο συγκεκριμένα, η Αγκυρα θα αποκτήσει 952 πυραύλους Α/Α μέσου βεληνεκούς AIM-120C-8 AMRAAM, 401 πυραύλους μικρού βεληνεκούς Α/Α ΑΙΜ-9Χ Sidewinder, 149 ραντάρ τύπου AESA, πυραύλους αντι-ραντάρ, βόμβες και περισσότερες από 1.300 συλλογές καθοδήγησης για κατευθυνόμενα βλήματα.

Στο «πακέτο» περιλαμβάνονται ακόμη ατρακτίδια στόχευσης, κινητήρες, ανταλλακτικά καθώς και συμβάσεις εν συνεχεία υποστήριξης του τουρκικού στόλου F-16.

Ο ρόλος των F-35

H προσθήκη των F-35 «ξεκλειδώνει» νέες επιχειρησιακές δυνατότητες που μέχρι σήμερα δεν διέθεταν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Τα ηλεκτρονικά ναυτιλίας, οι οργανικοί αισθητήρες του μαχητικού, η δυνατότητα «σύντηξης» των δεδομένων που συλλέγονται σε μία ολοκληρωμένη απεικόνιση της τακτικής κατάστασης και η επικαιροποίηση της μέσω της μετάδοσης και ανταλλαγής πληροφοριών με άλλες πλατφόρμες των Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και οι δυνατότητες διοίκησης και ελέγχου σε συνδυασμό με τη χαμηλή παρατηρησιμότητα (stealth) του δίνουν τον χαρακτηρισμό «ιπτάμενο στρατηγείο».

Τα F-35 θα αντικαταστήσουν τα F-4 Phantom που φέτος συμπληρώνουν 50 χρόνια σε ελληνική υπηρεσία, αναλαμβάνοντας, όμως, νέους ρόλους σε σχέση με τους προκατόχους τους. Τα 5ης γενιάς μαχητικά ως μέσα αποτροπής έχουν τη δυνατότητα επιβολής άρνησης περιοχής και συμβάλλοντας στη διάτρηση περιοχών όπου υπάρχει έντονη παρουσία της εχθρικής αεράμυνας.

Το F-35 αποτελεί το μέσο μετάβασης της Ελλάδας στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις. Μέσω του συστήματος ζεύξης δεδομένων Link 16, το F-35 θα επικοινωνεί με τα Rafale, τα F-16 Viper, τις νέες Φρεγάτες FDI του Πολεμικού Ναυτικού, τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιβληματικής άμυνας Patriot, τα αεροσκάφη Erieye EMB-145 του Αερομεταφερόμενου Συστήματος Εγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, προσφέροντας στις Ενοπλες Δυνάμεις νέες επιχειρησιακές δυνατότητες.

Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του μαχητικού θα επιβάλλει επίσης δραματικές αλλαγές στην Πολεμική Αεροπορία σε οργανωτικό και λειτουργικό επίπεδο. Στα κριτήρια επιλογής, την εκπαίδευση και την επιμόρφωση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού αλλά και ειδικοτήτων που πλέον καθίστανται εξαιρετικά κρίσιμες για τη διατήρηση της διαθεσιμότητας του νέου μαχητικού.

Συνολική ενίσχυση

Την ικανοποίηση του ελληνικού αιτήματος «συνόδευε» η επιστολή του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Aντονι Μπλίνκεν στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στην οποία γίνεται αναφορά σε ένα σύνολο εξοπλισμών από τα πλεονάσματα του αμερικανικού στρατού, το οποίο θα διατεθεί δωρεάν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται, με άμεσες διαδικασίες, πρόκειται να παραχωρηθούν δύο αεροπλάνα C-130H, δίνοντας σημαντική ανάσα στον μεταφορικό στόλο της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ, αναφέρεται ότι σύντομα θα έρθει η απάντηση στο ελληνικό αίτημα για κόστος και διαθεσιμότητα των πιο σύγχρονων C-130J.

Στο Κογκρέσο έχει γνωστοποιηθεί ακόμη η πρόθεση δωρεάν αποδέσμευσης 10 κινητήρων για τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας P-3, τα οποία εδώ και χρόνια βρίσκονται υπό αναβάθμιση στην ΕΑΒ αλλά και 60 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης Bradley για τον Στρατό Ξηράς. Επιπλέον, ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας επισημαίνει ότι σύντομα θα υποβληθεί στο Κογκρέσο γνωστοποίηση για την παραχώρηση τριών πλοίων κλάσης Protector, οχημάτων ανθεκτικών σε νάρκες, φορτηγών και ρυμουλκούμενων αλλά και έως τέσσερις Φρεγάτες τύπου LCS με τη διαδικασία του Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην επιστολή Μπλίνκεν αναφέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στην παραχώρηση ιπτάμενου τάνκερ KC-135 στην Πολεμική Αεροπορία, γεγονός που θα αυξήσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των ελληνικών μαχητικών, ενώ, συνεχίζεται η διαδικασία πώλησης στην Ουκρανία εξοπλισμών που δεν είναι απαραίτητοι στις Ενοπλες Δυνάμεις με δυνατότητα χρηματοδότησης έως 200 εκατομμύρια δολάρια.

Πληροφορίες της «Κ» μάλιστα, αναφέρουν ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει δώσει ήδη τις απαραίτητες κατευθύνσεις, ώστε, απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμοί που δεν χρησιμοποιούνται πλέον από τον ελληνικό στρατό να μεταβιβαστούν στην Ουκρανία με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για νέα εξοπλιστικά προγράμματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή