Γεραπετρίτης σε Αμερικανούς βουλευτές: Η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος

Γεραπετρίτης σε Αμερικανούς βουλευτές: Η Ελλάδα πόλος σταθερότητας και αξιόπιστος εταίρος

Θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε εξαμελής αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη

1' 55" χρόνος ανάγνωσης

Θέματα διμερούς και διεθνούς ενδιαφέροντος τέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα εξαμελής διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου με τον υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη.

Στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Μαρκ Γκριν, Ρεπουμπλικανό βουλευτή και επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας του Κογκρέσου, ο κ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε στο επίπεδο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων οι οποίες αυτήν την περίοδο βρίσκονται, όπως τόνισε, στο απόγειό τους.

Ανέπτυξε, δε, τις βασικές θέσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία είναι πολιτική αρχών και όχι συναλλακτική και εδράζεται στον απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, όπως σημείωσε. Με την αφορμή αυτή, τόνισε τη σημασία της προσήλωσης στις κοινές αξίες όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σημαντικό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στα δύο ανοικτά μέτωπα της Ουκρανίας και της Μέσης Ανατολής, με τον κ. Γεραπετρίτη να υπογραμμίζει τη σημασία της καταδίκης κάθε μορφής αναθεωρητισμού και της παροχής αλληλεγγύης προς την αμυνόμενη Ουκρανία.

Αναφορικά με τον πόλεμο στη Γάζα, ο στόχος θα πρέπει να είναι η επίτευξη βιώσιμης εκεχειρίας, διάνοιξης περισσότερων ανθρωπιστικών διαδρόμων και απελευθέρωσης των ομήρων, σημείωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ υπογραμμίζοντας ότι προϋπόθεση για την οικοδόμηση διαρκούς ειρήνης στην περιοχή είναι η υλοποίηση του οράματος της λύσης των δύο κρατών.

Ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους Αμερικανούς βουλευτές για τις εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό, προβάλλοντας παράλληλα τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και χώρας που αποτελεί παράγοντα σταθερότητας στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων.

Αναφερόμενος σε ζητήματα ενέργειας, ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε τα βήματα που έχει κάνει η Ελλάδα προς την ενεργειακή της αυτονομία, τόσο σε επίπεδο υποδομών, όσο και σε επίπεδο διασυνδέσεων με άλλες χώρες, συμβάλλοντας, ουσιαστικά, στην ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι στη αμερικανική αντιπροσωπεία συμμετείχαν ο Ρεπουμπλικανός Μάικλ Γκεστ, μέλος της Εσωτερικής Ασφάλειας του Κογκρέσου, ο βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Αλεξ Μούνεϊ, μέλος της Επιτροπής Οικονομικών Υπηρεσιών, η βουλευτής των Ρεπουμπλικανών Ντέμπι Λέσκο, μέλος της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, η Ζόι Λόφγκρεν, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Επιστήμης, και η βουλευτής των Δημοκρατικών Νόρμα Τόρες, μέλος της Επιτροπής Απαλλοτριώσεων.

Τους Αμερικανούς βουλευτές συνόδευε ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Γιώργος Τσούνης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT