Περίπου δύο μήνες έπειτα από την τελευταία τους συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Ιούλιο, με φόντο τότε την επετειακή Σύνοδο για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ, οι ηγέτες της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, και της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχαν σήμερα ένα νέο τετ α τετ και πάλι στις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Η συνάντηση των κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, όπως ήταν προγραμματισμένο, ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 το πρωί (ώρα ΗΠΑ), χωρίς όμως να περιβάλλεται από ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες.
Μαζί τους, οι δύο ηγέτες είχαν τους υπουργούς Εξωτερικών, Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, καθώς και τους διπλωματικούς συμβούλους Αννα-Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Η συνεργασία των δύο χωρών στο μεταναστευτικό αναμενόταν να βρεθεί στο επίκεντρο των συνομιλιών, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός επρόκειτο από την πλευρά του να θέσει και το ζήτημα της επανεκκίνησης των διαδικασιών υπό τον ΟΗΕ για το Κυπριακό στο οποίο όμως η τουρκική ηγεσία έχει υιοθετήσει περισσότερο σκληρή γραμμή τα τελευταία χρόνια (μια γραμμή που επιλέγει να μιλά για δύο κράτη, βγαίνοντας έτσι από το πλαίσιο των ψηφισμάτων του Σ.Α. του ΟΗΕ) όπως φάνηκε άλλωστε και κατά τη σημερινή ομιλία του Τούρκου προέδρου στον ΟΗΕ.
Ως προς τα ελληνοτουρκικά, τα περιθώρια για ενδεχόμενες συγκλίσεις ή μελλοντικές συνεννοήσεις δείχνουν περιορισμένα, καθώς η τουρκική κυβέρνηση επιμένει να προωθεί αναθεωρητικά αφηγήματα όπως είναι εκείνο της καλούμενης «γαλάζιας πατρίδας».
Λίγο νωρίτερα σήμερα, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων: «To Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να τα δούμε ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας στην οποία γίνονται σεβαστά τα νόμιμα δικαιώματα όλων των πλευρών» και ότι «είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής ο καθορισμός των θαλάσσιων περιοχών ευθύνης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
«Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδιαίτερα την ενέργεια και το περιβάλλον. Αναμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας», προσέθεσε ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο οποίος όμως τόνισε ότι «ο βασικός ρόλος της Τουρκίας, της χώρας με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι αναμφισβήτητος» αλλά και ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου ενώ οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε ολόκληρο το νησί».
Αναφερόμενος ειδικότερα στο Κυπριακό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί» και, στο πλαίσιο αυτής της τουρκικής προσέγγισης, «κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου».