Ερντογάν: Aρχές 2025 η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας–Τουρκίας

Ερντογάν: Aρχές 2025 η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας–Τουρκίας

Τι είπε για τη συζήτησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον ΟΗΕ, αλλά και για την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου Ελλάδας-Τουρκίας θα μπορούσε να γίνει στις αρχές του νέου έτους, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είπε επίσης ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη συζήτησαν τόσο την επικείμενη συνεδρίαση όσο και θέματα που αφορούν το Αιγαίο.

Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής. Σε ερώτηση για τη συνάντησή του με τον Ελληνα πρωθυπουργό στη Νέα Υόρκη, και πότε θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του Συμβουλίου, είπε:

«Στις αρχές του επόμενου έτους θα πραγματοποιήσουμε αυτήν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Στρατηγικού Συμβουλίου. Αυτήν τη στιγμή, ο κύριος Τσαγατάι, ο οποίος κατέχει τη θέση του πρέσβη, συνεχίζει τις συνομιλίες του με την ομόλογό του. Και ως αποτέλεσμα των συνομιλιών του με την ομόλογό του, κατά πάσα πιθανότητα θα είμαστε σε θέση να συναντηθούμε στις αρχές του επόμενου έτους».

Αναφερόμενος στα θέματα που συζητήθηκαν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε: 

«Δώσαμε βάρος τόσο σε αυτό το Ανώτατο Στρατηγικό Συμβούλιο όσο και στις ορισμένες γνωστές δυσκολίες στο Αιγαίο. Και ο πρωθυπουργός μάς δήλωσε ότι θα θέσει αυτά τα θέματα στο τραπέζι και ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα».

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία της Τουρκίας να γίνει μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ασκώντας κριτική στην υφιστάμενη δομή του ΟΗΕ και στη συμπεριφορά των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου, είπε:

«Στον ΟΗΕ υπάρχουν πέντε μόνιμα μέλη και 15 προσωρινά μέλη (σ.σ. τα μη μόνιμα μέλη του Σ.Α. είναι 10). Ολες οι αποφάσεις εξαρτώνται από τις λέξεις που θα βγουν από τα χείλη των μονίμων μελών. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν έχουν καμία επιρροή εδώ. Αυτά τα μέλη σχεδόν βρίσκονται στη θέση να κυβερνούν τον κόσμο. Ως εκ τούτου, μέλη όπως η Ιαπωνία, η Κίνα, εμείς και η Γερμανία κ.λπ., αν και προσπαθούν να γίνουν μόνιμα μέλη, δεν μπορούν να έχουν καμία επιρροή, επειδή επί του παρόντος δεν είναι μόνιμα μέλη. Ως Τουρκία, προσπαθούμε τώρα να γίνουμε μόνιμο μέλος, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα αποτέλεσμα. Τα μόνιμα μέλη επίσης δεν σκοπεύουν να μας κάνουν μόνιμο μέλος. Τα 15 προσωρινά μέλη δεν μπορούν τίποτα να κάνουν σε αυτό το σημείο».

Πηγή: ΕΡΤ, ΣΚΑΪ

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT