«Στις υποχρεώσεις της Αλβανίας αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματα μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας», αναφέρει σε δήλωσή του ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Φρέντης Μπελέρης, με αφορμή την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Σημειώνει επίσης πως περιμένει από την Ευρώπη να δρα ως «θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών» που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη «θεσμική της ραχοκοκαλιά» και καλεί τη χώρα να «μην απολέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της».
Ολόκληρη η δήλωση του Φρέντη Μπελέρη
«Σήμερα, ύστερα από μια δεκαετία, ξεκινούν και επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την Αλβανία.
Η θέση της Αλβανίας πρέπει να είναι στην Ευρώπη. Ωστόσο, πλέον εναπόκειται στην Αλβανία η ταχύτητα, η αποφασιστικότητα και η τόλμη, με τις οποίες θα βαδίσει προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει να γνωρίζει ότι έχει πολλά ακόμα βήματα να κάνει με οδοδείκτη τον σεβασμό στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, στο κράτος Δικαίου και στη Δημοκρατία.
Πιστεύω ακράδαντα πως θα είναι μια απαιτητική, αλλά άκρως θεραπευτική διαδικασία για τη χώρα. Σε αυτήν, βέβαια, δεν χωρούν εκπτώσεις και εθνικοί εγωισμοί.
Γι’ αυτό και περιμένω από την Ευρώπη να δρα ως θεσμικός εγγυητής και άγρυπνος τοποτηρητής των κρίσιμων τομών που πρέπει να πραγματοποιήσει η Αλβανία στη θεσμική της ραχοκοκαλιά. Η Ενωσή μας διαθέτει, άλλωστε, τους απαραίτητους μηχανισμούς προκειμένου να επιτηρεί ουσιαστικά, να παρεμβαίνει διορθωτικά, να απαιτεί αποφασιστικά την υλοποίηση των ενταξιακών υποχρεώσεων της Αλβανίας.
Σε αυτές τις υποχρεώσεις αποτυπώνονται πλέον τα πάγια αιτήματά μας, οι αγώνες μας και οι αδικίες που τόσα χρόνια υπoστήκαμε τα μέλη της ελληνικής εθνικής μειονότητας. Πλέον, στην πρώτη δέσμη κεφαλαίων που συνυπογράφουν 27 κράτη-μέλη, περιλαμβάνονται τα δικαιώματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και κυρίως τα περιουσιακά μας δικαιώματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται ρητά η υποχρέωση της Αλβανίας να υιοθετήσει άμεσα τους εφαρμοστικούς νόμους που αφορούν το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό και στη χρήση της ελληνικής γλώσσας σε επαφές με δημόσιες υπηρεσίες.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, όμως, ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο αυτών των διαπραγματεύσεων τις διεκδικήσεις μας και τις μετατρέπει πλέον σε ευρωπαϊκές πολιτικές διεκδικήσεις. Που δεν έσκυψε το κεφάλι –και τον ευχαριστώ για αυτό– μπροστά στις παραβιάσεις του κράτους Δικαίου και τις πραξικοπηματικές πρακτικές. Είναι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη που κατέστησε τα ζητήματά μας ευρωπαϊκά και κατέρριψε τη ρητορική όσων με ζήλο έσπευδαν να τα βαπτίσουν διμερή.
Αυτά οφείλει να πράξει η Αλβανία, προκειμένου να μην απολέσει μια ιστορική ευκαιρία που ανοίγεται μπροστά της.
Ευελπιστώ να εκπληρώσει μέχρι κεραίας τους ενταξιακούς όρους και να μην παρεκκλίνει από το ευρωπαϊκό μονοπάτι που επέλεξε».