Ερχονται διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Συνεδριάζει το υπουργικό

Ερχονται διορθωτικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα – Συνεδριάζει το υπουργικό

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη λακωνική απάντηση «δεν υφίσταται θέμα ανασχηματισμού» επιχείρησε χθες να περιορίσει για ακόμα μια φορά τη σχετική συζήτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτης υπολόγιζε την τέλεσή του σε ουδέτερο χρόνο και συγκεκριμένα από την 1η Ιουλίου και έπειτα. «Για να υπάρξει ανασχηματισμός ή διορθωτικές κινήσεις, όπως θα συμβεί τώρα, θα πρέπει να έχουμε έναν ουδέτερο χρόνο. Αυτού του τύπου οι παρεμβάσεις στην κυβέρνηση δεν γίνονται σε ζέοντα χρόνο. Δεν μπορείς ενώ είσαι μέσα σε μια κρίση να κάνεις ταυτοχρόνως και διορθώσεις, γιατί το ωφέλιμο αποτέλεσμα εξουδετερώνεται. Αρα, από τη στιγμή που ανοίγουμε από αρχές Ιουλίου, ο χρόνος καθίσταται ουδέτερος –να μην μας συμβεί κάποιο άλλο κακό–, οπότε ο πρωθυπουργός κατά τη διακριτική του ευχέρεια θα αποφασίσει πότε θα έχει αυτή διόρθωση», είπε (ρ/σ Alpha) ενδεικτικά ο κ. Γεραπετρίτης.

Κατά τα λοιπά, η κυβέρνηση προετοιμάζεται πυρετωδώς για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό από αύριο. Χθες, σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, τέθηκαν επί τάπητος, μεταξύ άλλων, ο τρόπος πραγματοποίησης των στοχευμένων τεστ, τα πρωτόκολλα σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας, αλλά και τι προβλέπεται αν χρειαστεί διακομιδή σε νοσοκομείο, σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων. Στην Ελλάδα, με βάση τον κατάλογο της Ε.Ε., έως τις 15 Ιουλίου δεν θα επιτρέπονται απευθείας πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Σουηδία. Προϋπόθεση για κάθε ταξιδιώτη που επιθυμεί να εισέλθει στη χώρα είναι η συμπλήρωση μιας ειδικής φόρμας που θα μπορεί να υποβάλει online (travel.gov.gr). Χθες το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε και σε σύσκεψη με την ερευνητική ομάδα της COVID-19, η οποία συμμετέχει για λογαριασμό της Ελλάδας σε σειρά ομάδων που αναζητούν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί στη Βουλή για να απαντήσει στην Ωρα του Πρωθυπουργού σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά για την εργασία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης εκπέμπονται συγκρατημένα μηνύματα και για την πρόσφατη επικοινωνία του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Πέτσας επανέλαβε χθες ότι η συζήτηση ήταν για ζητήματα χαμηλής πολιτικής και επικαιρότητας και πως «για το μόνο ανοιχτό θέμα που αφορά τις δύο χώρες, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, έχουμε πει πολλές φορές ότι χρειάζεται έμπρακτη αποκλιμάκωση από πλευράς Τουρκίας, προκειμένου να μπορέσει να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση, μέσω διερευνητικών επαφών και οποιασδήποτε άλλης ενέργειας χρειάζεται». Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη θέσει στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όλα τα ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται και το ενδεχόμενο κυρώσεων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να τοποθετηθεί περί του αν επίκειται και διά ζώσης συνάντηση ανάμεσα στους κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, παραμένοντας στην τηλεφωνική επικοινωνία και χαρακτηρίζοντάς τη «ένα πρώτο καλό βήμα».

Υπόθεση Novartis

Ως προς το θέμα των προηγούμενων ημερών, την υπόθεση Novartis, ο κ. Πέτσας έκανε λόγο για «μείζονος σημασίας ζητήματα που αφορούν τον σεβασμό των θεσμών και τη διάκριση των εξουσιών». Κατά τον κ. Πέτσα, η πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ για την υπόθεση Novartis αποδεικνύει ότι «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρθηκε για το πραγματικό σκάνδαλο», ενώ δικαιώνει τον κ. Μητσοτάκη, που από το 2018 τόνιζε ότι η τότε κυβέρνηση «στρέφεται σε λάθος κατεύθυνση και αδρανεί ως προς το πραγματικό σκάνδαλο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή