Κυρ. Μητσοτάκης: «Χειραγώγηση των θεσμών»

Κυρ. Μητσοτάκης: «Χειραγώγηση των θεσμών»

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη επιστροφής σε μια θεσμική κανονικότητα, αλλά και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, προχωρώντας παράλληλα και σε έναν σύντομο απολογισμό του κυβερνητικού έργου, καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις εκλογές. Ανάμεσα στα νομοσχέδια που συζητήθηκαν χθες, το Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα σε τρία από αυτά, για τη δωρεά ΜΕΘ του Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», την ιθαγένεια και την ανακύκλωση, καθώς αποδίδουν σε σημαντικό βαθμό την ατζέντα των προτεραιοτήτων. Με τη δωρεά στο υπουργείο Υγείας, ύψους 400 εκατ. ευρώ του Ιδρύματος Νιάρχος προβλέπεται, μεταξύ άλλων, να λειτουργήσουν 155 κλίνες ΜΕΘ, 19 κλίνες ΜΑΦ σε 15 δημόσια νοσοκομεία, ενώ επί πέντε χρόνια θα χρηματοδοτηθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα στελεχών Εντατικής Θεραπείας. Επίσης, θεωρείται σημαντική η απλοποίηση των διαδικασιών απόκτησης ιθαγένειας, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μία από τις πρωτοπόρες, στην Ε.Ε., χώρες στον τομέα μείωσης της χρήσης πλαστικών.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ιδιαίτερα το γεγονός ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κυβέρνησή του βρέθηκε αντιμέτωπη με προκλήσεις οικονομικού, γεωπολιτικού και υγειονομικού χαρακτήρα, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία. «Και σήμερα, παρά τις αναμφισβήτητες, μεγάλες δυσκολίες που εξακολουθούν και υπάρχουν, ειδικά στο μέτωπο της οικονομίας, φυσά στην Ελλάδα ένας αέρας εθνικής αυτοπεποίθησης και αισιοδοξίας» είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι η κυβέρνηση παρατηρεί τι συμβαίνει, με την προσοχή στραμμένη κυρίως στην αγορά εργασίας και πρόσθεσε ότι «μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, πρωτίστως το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εργασίας, είμαστε πάντα έτοιμοι –εφόσον χρειαστεί– να κάνουμε πρόσθετες παρεμβάσεις στήριξης του κόσμου της εργασίας, κάτι το οποίο αποτέλεσε από την αρχή της κρίσης την πρώτη μας απαράβατη προτεραιότητα».

Ο πρωθυπουργός άφησε και σαφείς αιχμές για τις συζητήσεις των τελευταίων ημερών σχετικά τον τρόπο λειτουργίας κυβερνητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ενδεικτικά τόνισε ότι χθες πραγματοποιήθηκε η δωδέκατη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου «μία κάθε μήνα, όπως είχαμε δεσμευθεί, χωρίς εκπτώσεις, χωρίς παρεκκλίσεις, πάντα με οργανωμένη ημερήσια διάταξη και πάντα με ουσιαστική συζήτηση για το περιεχόμενο των θεμάτων που καλούμαστε να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε. Πιστεύω ότι και αυτή η θεσμική τάξη, η δημοκρατική και θεσμική κανονικότητα, είναι ίσως η ισχυρότερη απάντηση σε όσους επιχείρησαν να στήσουν μία πρωτοφανή απόπειρα χειραγώγησης των θεσμών». Επί τούτου, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «η διάκριση των εξουσιών είναι απαράβατος κανόνας», ενώ, αναφερόμενος και στη χθεσινή ανακοίνωση της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης, τόνισε ότι η επιλογή γίνεται «με πρωταρχικό κριτήριο την επετηρίδα και ένα μαύρο σύννεφο το οποίο σκέπασε την οικονομία, αλλά και τους θεσμούς, έχει αρχίσει πια για τα καλά να διαλύεται».

Τουριστική περίοδος

Ο πρωθυπουργός έκανε και μια αναφορά στη σταδιακή επανεκκίνηση της τουριστικής περιόδου, ευχαριστώντας, μάλιστα, τους συναρμόδιους υπουργούς για τις προσπάθειές τους. «Ξέρουμε, το γνωρίζουμε, ότι ο πήχυς είναι πάρα πολύ χαμηλά, θα είναι μία πάρα πολύ δύσκολη τουριστική περίοδος, θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό», είπε ενδεικτικά ο κ. Μητσοτάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή