ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Νέο πακέτο μέτρων στήριξης

Τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων, καθώς και μέτρα για τη στήριξη του τουρισμού και των εποχικών επιχειρήσεων και εργαζομένων θα περιλαμβάνουν οι πρωτοβουλίες που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι εξαγγελίες, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, θα γίνουν στη Βουλή, όπου ο κ. Μητσοτάκης  θα απαντήσει σε ερώτηση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

«Οι πρωτοβουλίες αυτές, μεταξύ άλλων, θα αφορούν το Πρόγραμμα “Συν-Eργασία”, τις ασφαλιστικές εισφορές και τη γενναία μείωση της προκαταβολής φόρου», είπε, ενδεικτικά ο κ. Πέτσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Τη μετεξέλιξη του προγράμματος «Συν-Eργασία» έτσι ώστε όχι μόνο να καλύπτει μέρος της απώλειας του μισθού των μερικώς απασχολουμένων, αλλά και να επιδοτεί τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση φιλοδοξεί να ενισχύσει το οπλοστάσιό της κατά της ανεργίας, που αναδεικνύεται σε μείζον πρόβλημα.

2. Στο πλαίσιο του προγράμματος «Συν-Eργασία» την επέκταση και μετά το τέλος Ιουλίου, που λήγει σήμερα, της κάλυψης του 60% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Είναι πιθανό να αυξηθεί και το ποσοστό κάλυψης, ενώ δεν αποκλείεται να επεκταθεί και η διάρκεια του ίδιου του προγράμματος, πέραν της 15ης Οκτωβρίου που λήγει σήμερα.
Το μέτρο της μόνιμης μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τοποθετείται στο 2021, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες. H κυβέρνηση θέλει να μειωθούν κατά 5 μονάδες στην τετραετία.

3. Την αναβολή ώς τον Ιανουάριο του 2021 της έναρξης πληρωμής των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων που έχουν ανασταλεί για τους μήνες Μάρτιο ώς και Ιούνιο. Η αναστολή ήταν 4 μήνες για τις φορολογικές και 6 για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις. Οι οφειλές θα μπορούν να εξοφληθούν σε 12 δόσεις άτοκα ή σε 24 με επιτόκιο 2,5%.

4. Τη μείωση της προκαταβολής φόρου των επιχειρήσεων για το 2021 κλιμακωτά ανάλογα με τα αποτελέσματά τους, φτάνοντας έως και 100% σε περιπτώσεις επιχειρήσεων ή κλάδων, που είναι ζημιογόνοι. Το μέτρο έχει εξετασθεί να επεκταθεί και σε επίπεδο περιοχών. Οι εκτιμήσεις για τις ζημίες θα βασιστούν στα στοιχεία για την πορεία των επιχειρήσεων το πρώτο εξάμηνο φέτος. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν στην κυβέρνηση, οι επιχειρήσεις θα ανακουφιστούν, ενώ το Δημόσιο θα απαλλαγεί από τις επιστροφές στις οποίες θα προχωρούσε το 2021, αν διαπιστωνόταν το ζημιογόνο αποτέλεσμα εκ των υστέρων.

5. Στα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνεται, επίσης, μια τρίτη φάση του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα αφορά σε μεγάλο βαθμό εποχικές επιχειρήσεις. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε, χθες, στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι η φάση αυτή θα αποφασιστεί αφού ενσωματωθούν τα στοιχεία Ιουνίου και Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι πρέπει να αναμένεται τον Αύγουστο. Για τη δεύτερη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής ανακοίνωσε ότι αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 100.000 επιχειρήσεις, με πάνω από 1 δισ. ευρώ. Η χρηματοδότηση θα ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα. Συνολικά, είπε, η πρώτη και η δεύτερη φάση αθροίζονται σε 2 δισ. ευρώ περίπου, που διέθεσε το ελληνικό Δημόσιο μέσα σε δύο μήνες για τη στήριξη των επιχειρήσεων. Μεταξύ των εταιρειών που δυνητικά θα δανειοδοτηθούν από τη δεύτερη φάση περιλαμβάνονται 7.000 ξενοδοχεία, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.