Μητσοτάκης με Μέρκελ ενόψει Συνόδου Κορυφής

Μητσοτάκης με Μέρκελ ενόψει Συνόδου Κορυφής

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην πλέον κρίσιμη καμπή τους βρίσκονται πλέον οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες κατά πληροφορίες απασχόλησαν ένα μέρος της χθεσινής τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Αγκελας Μέρκελ, που ήταν εστιασμένη στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής με βασικό θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο η Αθήνα προσβλέπει μερίδιο της τάξεως των 32 δισ. Η ελληνική πλευρά επιθυμεί διακαώς το διήμερο 17 και 18 Ιουλίου, όπου θα λάβει χώρα η Σύνοδος Κορυφής, να εκπεμφθεί σαφές και αυστηρό μήνυμα από την Ευρώπη πως δεν θα γίνει περαιτέρω ανεκτή η τουρκική προκλητικότητα και αν παρ’ όλα αυτά η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις, να υπάρξει προειδοποίηση πως θα βγουν από την ευρωπαϊκή φαρέτρα σκληρές κυρώσεις. Η Αθήνα δε, με δεδομένο πως η κ. Μέρκελ που ασκεί την τρέχουσα προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχει σταθερά ανοικτούς διαύλους με τον κ. Ερντογάν, αναμένει πολλά, ώστε η Αγκυρα να ρίξει τους τόνους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με Eυρωπαίους αξιωματούχους, ενημερώνοντάς τους για την τουρκική προκλητικότητα. Την περασμένη Δευτέρα συνομίλησε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ και κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκαν τα θέματα που θα απασχολήσουν την προσεχή Σύνοδο Κορυφής αλλά και το θέμα της Αγίας Σοφίας. Δεν αποκλείεται, μάλιστα, το τριήμερο της παραμονής του Ελληνα πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, να υπάρξει πενταμερής συνάντηση όπου θα τεθούν επί τάπητος και τα ελληνοτουρκικά, στην οποία θα είναι παρόντες οι βασικοί «παίκτες», δηλαδή  η κ. Μέρκελ, ο κ. Μακρόν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο κ. Μισέλ.

«Λάθος μήνυμα»  από Τουρκία

Χθες, πάντως, η Γερμανία αντέδρασε επισήμως στην τουρκική προαναγγελία για γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ το ερχόμενο Σάββατο 18 του μηνός. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούργκερ χαρακτήρισε «λάθος μήνυμα» την ανακοίνωση της Αγκυρας για γεωτρήσεις ανοιχτά της Κύπρου και τόνισε ότι η Ε.Ε. αναμένει από την Τουρκία ένα «θετικό μήνυμα αποκλιμάκωσης της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο εκπρόσωπος, ωστόσο, ενδεικτικό της ενόχλησης του Βερολίνου, αρνήθηκε να σχολιάσει τα της τριμερούς συνάντησης εκπροσώπων της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Γερμανίας, υποβαθμίζοντας μάλιστα τη συνάντηση, καθώς τη χαρακτήρισε «σε επίπεδο εργασίας». Ο κ. Ζάιμπερτ άφησε, πάντως, ανοιχτό το ενδεχόμενο το ζήτημα της Τουρκίας να τεθεί στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή και το Σάββατο, με κεντρικό θέμα, όπως τόνισε, το ευρωπαϊκό «Ταμείο Ανάκαμψης» και το Πολυετές Χρηματοδοτικό Πλαίσιο της Ε.Ε.

Συνάντηση Δένδια – Πάιατ

Ο κ. Δένδιας είχε συνάντηση χθες με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν o στρατηγικός διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ, οι περιφερειακές εξελίξεις και το ζήτημα της Αγίας Σοφίας. Ο κ. Πάιατ σε δήλωσή του επεσήμανε πως «είχαμε μια σημαντική συζήτηση με τον υπουργό Νίκο Δένδια σχετικά με τους κοινούς στόχους μας για την περιφερειακή σταθερότητα, τα κοινά μας συμφέροντα στα Δυτικά Βαλκάνια και τον προγραμματισμό για τον επόμενο στρατηγικό διάλογο ΗΠΑ – Ελλάδας», επαναλαμβάνοντας «τη βαθιά απογοήτευσή μας με την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία».

Ο κ. Δένδιας, χθες, ενημερώθηκε για τις «σημαντικές ενέργειες εναντίον της τουρκικής προκλητικότητας» από την ελληνική αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου της Κ.Ο. του ΕΛΚ Ευάγγελου Μεϊμαράκη. Ο υπουργός Εξωτερικών και οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. συμφώνησαν, όπως επισημαίνει στην ανάρτησή του ο κ. Δένδιας, ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό στους εταίρους μας ότι η Ελλάδα, κράτος-μέλος της Ε.Ε., αντιμετωπίζει μία κλιμακούμενη παραβατικότητα και μία απόπειρα σφετερισμού των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, από χώρα μη μέλος της Ε.Ε., η οποία μάλιστα είναι υποψήφια προς ένταξη».

Διαβάστε επίσης

Ερντογάν: «Δεν θα υποστείλουν τη σημαία μας, δεν θα επιβάλλουν σιγή στην προσευχή μας»

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή